19.5.2022. 11:40
0
Crna Gora: Podijeljena mišljenja o inicijativi Otvoreni Balkan
Ministrica europskih poslova Crne Gore Jovana Marović drži da je puni potencijal Otvorenog Balkana, inicijative u kojoj su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, moguć ako se toj inicijativi priključi svih šest zemalja regije.

"Ako idemo ka zajedničkom regionalnom tržištu to podrazumijeva da sve države imaju koristi, da zajednički određuju uvjete i da je to zaista korak naprijed u odnosu na sve regionalne inicijative", kazala je Marović.

Inicijativi Otvorenog Balkana potporu je dao crnogorski premijer Dritan Abazović, a s takvom inicijativom ne slažu se predstavnici pojedinih političkih stranaka u Crnoj Gori, pa ni DPS na čijem je čelu crnogorski predsjednik Mile Ðukanović.  Abazović drži da je Otvoreni Balkan u skladu s Berlinskim procesom i da je regiji potrebno više povjerenja, bolja komunikacija, zajednički projekti i više suradnje između vlada.

Ðukanović, koji podržava Berlinski proces u kojem aktivno sudjeluju sve zemlje regije, jučer je u Prištini kazao da je inicijativa Otvorenog Balkana nastala u trenutku depresije kada su zemlje regije izgubile nadu u europske integracije.  Profesorica Gordana Ðurović, predsjednica Crnogorske paneuropske unije, kazala je da međunarodna zajednica šalje poruku da se Berlinski proces nastavlja što je, prema njezinom mišljenju, poziv da ne treba žuriti s inicijativom Otvorenog Balkana.

"Dobro je pratiti ovaj proces gdje se EU treba izjasniti po tom pitanju, a istodobno imamo i glas Washingtona koji kaže jesmo za regionalne inicijative, ali nastavak rečenice ali u kojima je svih šest zemalja regije", kazala je Ðurović.


I dok su u vladi sigurni kako zajedničkim snagama Balkan može više i bolje, takvo otvaranje Crne Gore prema novoj inicijativi smatraju velikim pitanjem, kazala je Đurović te dodala da je ipak važnije kako će Europa ocijeniti želju crnogorske Vlade da ulazi u nove izolirane balkanske tvorevine.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.