23.4.2023. 12:08
0
Većina Srba bojkotira izbore na sjeveru Kosova, izlaznost mala
Na sjeveru Kosova u nedjelju su otvorena birališta za lokalne izbore u četiri općine sa srpskom većinom koje uz podršku služebenog Beograda bojkotira vodeća stranka - Srpska lista, što potvrđuju i prva izvješća o iznimno maloj izlaznosti.

Glasački centri otvoreni su za izbore za gradonačelnike općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i za vjećnike skupština općina Leposavić i Zvečan.

Biračko pravo

Na prvoj konferenciji Središnjeg izbornog povjerenstva rečeno je da je trenutna situacija mirna i da sve ide po planu, dok je mali broj građana, posebno u područjima naseljenim Albancima, u jutarnjim satima izašao da ispuni svoje biračko pravo, prenose mediji u regiji.

Glasa se u šest stalnih biračkih centara i 13 alternativnih u kontejnerima.

Kosovska policija je također blizu ovih centara, posebno alternativnih, i prati situaciju.

Prema podacima SIP-a, na izborima za gradonačelnike općina na sjeveru Kosova (općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok) pravo glasa ima 45.095 glasača, a za vjećnike skupština općina Leposavić i Zvečan 20.314.

Izbore prati 357 posmatrača, od kojih su predstavnici 31 organizacije, koji će također pratiti i procedure nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Podsjetimo, izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici SL-a, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci kosovske vlade da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

U utrci za četiri gradonačelnička mjesta u općinama s dominatnom srpskom većinom, gotovo da nema srpskih kandidata, navode mediji.

Europska unija pozvala je u subotu sve strane na suzdržanost uoči lokalnih izbora u četiri općine na sjeveru Kosova, dok je vodeća politička stranka kosovskih Srba – Srpska lista (SL), pozvala na bojkot, koji je podržao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Srpska lista, sestrinska stranka srbijanske vladajuće stranke SNS predsjednika Vučića, poručila je biračima da su izbori "nedemokratski" i pozvala da "sva biračka mjesta budu prazna 23. travnja", čime će Srbi sa sjevera "poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici".

I predsjednik Srbije pozvao je u subotu Srbe na Kosovu da "pokažu koliko su ujdinjenini", poručio da ih prištinske vlasti "ne mogu gaziti" i ponovio da EU ima obvezu u provođenju dosadašnjih sporazuma kojima je bila jamac.

Srpska strana

Beograd se 27. februara u Briselu suglasio s prijedlogom europskog plana za Kosovo, a potom 18. marta u Ohridu i s Aneksom za provođenje tog plana, ali time nisu prestali prijepori dviju strana o prioritetima i načinu implementacije.

Srpska strana inzistira da je ključni preduvjet nastavka provedbe formiranje Zajednice srpskih općina, što vlasti u Prištini, unatoč pritiscima EU-a i SAD-a koji podržavaju europski plan, odbijaju učiniti tvrdeći kako ZSO ne može imati izvršne ovlasti.

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da ZSO može doći na dnevni red tek kad Srbija prizna Kosovo, dok srbijanski državni vrh ustrajno ponavlja ponavlja "crvene linije" Srbije da neće prihvatiti članstvo Kosova u UN-u i međunarodnm organizacijama.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.