2.5.2023. 18:06
0
Osmani: Kosovo mora da ima svoj nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom
Uoči današnjeg dijaloga na visokom političkom nivou u Briselu između Kosova i Srbije, predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da očekuje da će Kosovo imati svoj nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a ne da taj nacrt izraditi Srbija.

Osmani je kazala da Kosovo ne smije da dozvoli da nacrt “takozvanog Upravljačkog tima, koji je u stvari Vučićev nacrt, postane osnova pregovora, nego da treba da ima svoj nacrt, koji je u punoj saglasnosti sa Ustavom Kosova i u saglasnosti sa odlukom Ustavnog suda Kosova iz 2015.godine”.

Osmani je, nakon odavanja počasti na 24. godišnjicu masakra u selu Studime, kod Vučitrna, navela da statut Zajednice treba da bude i u skladu sa pisanim stavom Sjedinjenih Američkih Država, kojim se garantuje da neće biti ugroženi suverenitet i teritorijalni integritet, niti princip jedinstva države koji obezbjeđuje unutrašnju funkcionalnost Kosova, a ne samo njegove granice.

Predsjednica Osmani je ocijenila i da je razgovor o nestalim licima, važan korak u dijalogu sa Srbijom, jer će natjerati Srbiju da otvori svoje arhive, kako bi se rasvijetlila sudbina nasilno nestalih lica tokom posljednjeg rata na Kosovu, kojih je još više od 1.600.

„Pitanje nasilno nestalih je prva tačka dnevnog reda od onoga što su iznijeli posrednici Evropske unije. Ovo je važan korak u procesu dijaloga sa Srbijom, jer će Srbiju natjerati da otvori arhive”, kazala je Osmani.

Ona je dodala da postoji mnogo nedoumica oko toga šta će Srbija sprovesti, ali je istakla da se nada da će, ako Srbija ne bude blokirala, danas biti potpisana dogovorena zajednička Deklaracija o nestalim licima, te da će međunarodni partneri obezbijediti da se svaki obećani korak i primijeni.

Kosovska predsjednica je kazala da su u selu Studime na današnji dan 1999. godine srpske snage varvarski ubile 116 albanskih civila, među kojima je bilo i djece i trudnica. Ona je istakla da je ova godišnjica dobar podsjetnik i za Kosovo i za kosovske međunarodne partnere, da je Srbija bila agresor, a albanski narod žrtva, te da se istorija ne može ponovo pisati.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.