15.8.2023. 8:26
0
Damir Mehić Bibi navodno poslat da ubije Luku Bojovića: Evo gdje se krije Srbijanac, bliže nego što mislite
Damir Mehić, državljanin BiH prije dva dana uhapšen je na Aerodromu „Nikola Tesla u Beogradu s falsifikovanim dokumentima, a kako se vjeruje trebao je likvidirati Luku Bojovića.

Kako saznaje Blic, Bojović je, nakon što je u novembru izručen Srbiji nakon što je odležao deset godina zatvora u Španiji zbog organizovanog kriminala, sve vrijeme u rodnoj državi, pretežno u Beogradu.

Interpolova potjernica

Devet mjeseci od njegovog izručenja Srbiji, operativne službe su alarmirane nakon što su došle do operativnih saznanja da je Damir Mehić unajmljen da ubije Bojovića. Za Mehićem je bila raspisana Interpolova potjernica, a uhapšen je na beogradskom aerodromu zbog lažnih dokumenata.

Ko je poslao atentatora na Luku?

Ako se potvrdi da je odbjegli kriminalac iz BiH stvarno imao namjeru da likvidira Luku Bojovića, postavlja se pitanje ko bi mogli da budu naručioci ovog ubistva. Izvor Blica otkrio je da je Mehića navodno jedna kriminalna grupa u Beogradu unajmila za likvidaciju Bojovića, ali ostaje da se vidi o kome je riječ.

S obzirom na to da je Bojović bio blizak sa vrhom škaljarskog klana, prvi “osumnjičeni” su kavčani na čelu sa vođom Radojem Zvicerom. "Kavčani" su u prethodnom periodu, prije svega dok je Bojović bio u španskom zatvoru, “osakatili” škaljarce i ubili nekoliko njihovih vođa, sa sve Jovicom Vukotićem.

Rat dvije porodice

S druge strane, nije tajna da od 2009. plamti rat porodica Bojović i Šaranović. Sve je počelo otmicom kuma porodice Šaranović koji je posljednji put viđen kako ulazi u automobil Luke Đerovića, muškarca bliskog Luki Bojoviću. U okršaju Bojovića i Šaranovića su ubijena braća Slobodan i Branislav Šaranović, kao i njihov porodični prijatelj Danilo Radonjić.

Llikvidirano je i više osoba bliskih Bojoviću, njegov rođeni brat Nikola, ali i Lukin kum Dragoslav Miloradović, pa advokat Dragoslav Miša Ognjanović...

- Ubili su mog brata, nevinog čovjeka samo da bi meni napakostili. Nikola u životu ni mrava nije zgazio, a eto kako je završio. Taj metak bio je namijenjen meni - poručio je ranije Luka Bojović.

Ko je uhapšeni Damir Mehić Bibi?

Damir Mehić zvani Bibi, koji je uhapšen preksinoć na beogradskom aerodromu, kada je prilikom pokušaja ulaska u Srbiju pružio na uvid falsifikovana dokumenta, dobro je poznat policiji u BiH, ali i regionu.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odredilo mu je pritvor zbog falsifikovanja ličnih dokumenata, a nakon izvršenih dodatnih provjera, putem Interpola je utvrđeno da se radi o osuđenoj osobi, koju BiH potražuje zbog izdržavanja kazne zatvora.

Kantonalni sud u Tuzli Mehiću je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i pet mjeseci za ubistvo koje je počinjeno 2013. u centru Tuzle. Nakon ubistva, Mehić se dao u bjekstvo, a uhapšen je u januaru 2018. na Jahorini. Dvije godine je proveo u pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu. Sudski proces je okončan, a Mehić je u februaru ove godine osuđen na 17 godina i pet mjeseci zatvora. Međutim, ponovo se našao u bjekstvu te je za njim bila raspisana potjernica.

Mehić je, navodno, imao i štek stan u Beogradu.

Od Arkanove garde do zemunskog klana

Luka Bojović je sin nekadašnjeg direktora Beogradskog zoo vrta, Vuka Bojovića i akademske slikarke Anđelke Bojović. Jedno vrijeme je slovio za vođu zemunskog, kasnije i škaljarskog klana.

Prvu krivičnu prijavu dobio je u svojoj 17. godini, ali je zahvaljujući prije svega uticajnom ocu, ona završila u fioci. U međuvremenu, kako su pisali mediji “Luka se pridružio Arkanovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi i poznanstva koja je sklapao ratujući bit će presudna u njegovoj kriminalnoj karijeri, pa neki i danas pričaju da ga je u Arkanovu gardu poslao upravo otac Vuk, željeći da se prgavi mladić smiri”.

Prvi put je osuđen 1995. na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog napada na policajca, međutim, kaznu nije odslužio pošto je tadašnji predsjednik države Milan Milutinović donio odluku o pomilovanju. Umjesto zatvorske kazne, dobio je četiri godine uslovne slobode.

I danas se priča da je Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca, bio spona koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, posle “Sablje”.

U Španiji osuđen na 18 godina robije

Bojoviću se u Srbiji sudilo nekoliko puta zbog različitih krivičnih djela, ali je osuđen samo za ona “najsitnija”.

Tako je 2002. dobio šest meseci zatvora jer su policajci kod njega pronašli pištolj za koji nije imao dozvolu. Sudilo mu se i zbog sumnje da je u prostorijama Zoo vrta palicom pretukao Mirka Elezovića, navodno zbog 7.200 eura. Međutim, predmet je 2008. proglašen zastarjelim.

Na dugogodišnjoj robiji završio je u Španiji. Tamošnja policija uhapsila ga je 2012. u Valensiji, a sa njim je tada “pao” i Vladimir Milisaljević, član zemunskog klana koji je bio umiješan u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Njih dvojicu špansko tužilaštvo je prvo teretilo za ubistvo “zemunca” Milana Jurišića Jureta u Madridu 2009. godine, ali je Bojović oslobođen krivice. Ipak, 2015. Luka Bojović je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog falsifikovanja isprava, zločinačkog udruživanja i posjedovanja oružja.

Oslobođen optužbi za čak tri ubistva

U međuvremenu, dok je robijao u Španiji, odlukom Specijalnog suda u Beogradu 2015. Bojović je pravosnažno oslobođen optužbi za čak tri ubistva. Prema optužnici koja je Bojovića teretila za zločine navodi se da je “nakon okrivanja pripadnika i aktivnosti bande koju su tokom 1999. organizovali Milorad Ulemek, Dušan Spasojević i Mile Luković, posle 12. marta 2003. pa nadalje, upravo Bojović organizovao kriminalnu grupu”.

Bojović se sumnjičio da je 27. jula 2004. sa Sretkom Kalinićem i Milošem Simovićem pokušao da ubije Zorana Nedovića Šoka, ali je tom prilikom ubijen Milutin Jovičić. Bojović se teretio da je sa Kalinićem i Milisavljevićem 2004. ubio Dejana Živančevića, a u oktobru 2004. i Branka Jevtovića Jorgu.

Nakon saznanja da je u Srbiji oslobođen svih optužbi, rekao je “da ga za Srbiju više ništa ne vezuje”.

- Sretan sam zbog oslobađajuće presude jer sam dokazao da nisam kriminalac i da sam u svojoj zemlji konačno slobodan čovek. Ali ja se u Srbiju više nikad neću vratiti. Ovdje mi je porodica, želim da nastavim da živim u Španiji kad izađem iz zatvora. Kad bih se i vratio, svjestan sam da se ne bih osjećao sigurno. Ni ja, ni moja porodica - ispričao je Bojović.

Povratak u Beograd, pa "nestanak"

A onda je Ministarstvo pravde Srbije početkom novembra prošle godine saopćilo da je posredstvom Ambasade Srbije u Madridu otvoren predmet protjerivanja Luke Bojovića poslije odsluženih 10 godina kazne zatvora.

Njegov povratak bio je kao na filmovima. Iz Madrida je stigao komercijalnim letom Air Srbije 30. novembra, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su ga advokat, novinari i fotoreporteri, ali i pripadnici policije koji su sa njim obavili informativni razgovor, nakon čega je napustio aerodrom, i uputio se u nepoznatom pravcu.

Kada su objelodanjene informacije da će se Bojović vratiti u Srbiju, odmah su se pojavile i spekulacije da će ubrzo odavde i otići. Međutim, prema saznanjima portala Blic, on se od povratka uglavnom nalazio u Beogradu.

Viđen u Zvorniku

Mediji su u maju ove godine objavili da je Bojović navodno viđen u Zvorniku. Pozivajući se na svoje dobro obavještene izvore, navodili su da je Bojović nekoliko dana boravio u ovom gradu radi rješavanja “nekih birokratskih pitanja” i to u pratnji velikog broja tjelohranitelja.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.