6.10.2023. 17:44
0
Bregu: Pred nama je da proširenje učinimo vjerodostojnim kako za nas tako i za EU
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije i zapadnog Balkana koji je u okviru Berlinskog procesa organizovala Vlada Albanije danas u Tirani.

- Uspješna priča o regionalnoj saradnji zasnovanoj na pravilima Evropske unije i simbolična ulaznica za jedinstveno evropsko tržište je ugledala svjetlost dana 1. oktobra kada su na snagu stupile smanjene cijene rominga između EU i zapadnog Balkana. To je primjer preuzetih obaveza i održanih obećanja - rekla je Bregu na ministarskom sastanku.

Istaknula je kako je u teškoj situaciji u kojoj se region trenutno nalazi, u bliskom partnerstvu i sarađujući sa Evropskom komisijom, pod političkim vođstvom i podrškom Evropske unije i uz podršku 38 telekom operatera, ostvaren uspjeh, o čemu svjedoči prvo smanjenje cijena rominga između Evropske unije i zapadnog Balkana od 1. oktobra.

- Ovo je samo jedna od stvari koje su proistakle iz Akcionog plana za kreiranje zajedničkog regionalnog tržišta. Nama to mnogo znači jer daje smisao regionalnoj saradnji. Kad god želimo postići nešto konkretno za građane i na tome radimo zajedno, dešavaju se dobre stvari. Uloženi su veliki napori da se proširi grupa profesija obuhvaćenih prvim važnim sporazumom o mobilnosti koji se tiče priznavanja profesionalnih kvalifikacija u regionu. Prošle godine u Berlinu samo potpisali prvu grupu sporazuma, a sada je druga grupa od nove četiri profesije koje treba priznati, barem sa strane RCC-a, spremna za odobrenje na samitu 16. oktobra - navela je Bregu.

Na sastanku su se okupili ministri vanjskih poslova iz regiona i Evropske unije uključujući i njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, kako bi razgovarali o geopolitičkoj situaciji, predstojećim izazovima i mogućnostima, jačanju ekonomske i regionalne saradnje te napretku evropske integracije regiona.

- Naš region se ne nalazi tamo gdje smo htjeli i trebali biti i, nažalost, tenzije i dalje postoje, a sukobi mogu ometati ulaganja i ekonomski rast u regionu te se prenijeti i na proces regionalne saradnje. Ovo je poziv zapadnom Balkanu da uradi svoj dio posla. Pred regionom je neumoran rad i dosta posla koji zapadni Balkan treba, ali nekada ne obavi. To se prije nego kasnije treba promijeni, jer nam predstoji da proširenje učinimo vjerodostojnim kako za region tako i za EU, a ključevi su u našim rukama - zaključila je Bregu.

Sastanak prethodi samitu lidera u okviru Berlinskog procesa koji se održava za deset dana u glavnom gradu Albanije, koji je prvi glavni grad regiona koji će biti domaćin ovog samita, saopćeno je iz RCC-a.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.