20.10.2023. 17:05
0
Ovo su granični prijelazi na koje će jedino moći ući državljani BiH u EU
FOTO: N1
Od ponoći na hrvatsko-slovenskoj granici kreće novi režim s kontrolom na granici koje nije bilo otkad je Hrvatska 1. siječnja ove godine ušla u Schengen. Slovenija uvodi graničnu kontrolu uz objašnjenje povećane opasnosti od terorizma nakon napada Hamasa i terorističkih napada u Europi koji su uslijedili.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar potpisao je Uredbu o određivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima je dopušten prelazak državne granice za vrijeme trajanja privremene ponovne kontrole, nakon što je Italija donijela sličnu odluku za talijansko-slovensku granicu.

Odluka stupa na snagu u subotu, 21. listopada 2023. u ponoć (u noći s petka na subotu), čime se uvodi privremena ponovna kontrola na unutarnjim granicama Slovenije s Hrvatskom i Mađarskom, koji će trajati do 30. listopada 2023. godine.

“Privremeno ponovno uvođenje kontrole krajnja je mjera proporcionalna utvrđenoj prijetnji. Mjere će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske”, kažu iz slovenskog MUP-a.

Index sada doznaje sve detalje novih pravila na granici.

Kako će izgledati kontrole na velikim graničnim prijelazima
Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom uspostavljeno je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet.

Na njima će, kako doznaje Index, policija biti od 0 do 24 sata. Ovi granični prijelazi namijenjeni su i za državljane trećih zemalja, koji neće smjeti prijeći granicu na ostalim prijelazima.

U razgovoru sa slovenskom policijom Index doznaje kako će režim na tim velikim graničnim prijelazima ipak biti bitno drukčiji nego u vremenu prije ulaska Hrvatske u šengenski prostor. Naime, kako pojašnjavaju iz slovenske policije, policijski službenici na granici neće zaustavljati sva vozila i provjeravati dokumente kao što je to bio slučaj do ove godine, nego će se kontrole provoditi selektivno.

Izdvajat će se tek pojedina vozila i provjeravati se dokumenti osoba koje se u njima nalaze. Naravno, moguća je i provjera samog vozila. Policajci će se u pravilu nalaziti uz prometne trake, a ne u kućicama, između ostalog i zbog toga što su one na nekim graničnim prijelazima uklonjene, kao što je primjerice slučaj na najvećem graničnom prijelazu između Slovenije i Hrvatske – Bregana/Obrežje.

Sve ovo ipak znači da na granicama ne bi trebalo biti većih gužvi i čekanja jer će velik dio vozila prolaziti bez zaustavljanja, a ona koja će kontrolirati policija će izdvajati kako bi se promet odvijao neometano.

Provjeravat će ona vozila koja su im sumnjiva ili će nasumično kontrolirati putnike i vozila
“Ovu odluku smo donijeli zbog povećane prijetnje terorizma u Europi i stoga primarni cilj naših provjera nisu obični građani koji se kreću preko granice”, kažu iz slovenske policije. Provjeravat će stoga ona vozila koja su im sumnjiva ili nasumično provjeravati neka vozila i putnike. Ne žele, kažu, značajnije otežavati kretanje običnih građana.

Iz slovenske policije napominju da se putnici na graničnim prijelazima trebaju pridržavati odredbi o podobnosti prelaska granice na svakom graničnom prijelazu, izmijenjenog režima prometa, pridržavati se uputa policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli. Važno je napomenuti da ste dužni policajcima pokazati važeću putnu ispravu za prelazak granice ako vas policija to zatraži, pa prije prelaska granice trebaju provjeriti valjanost putnih isprava.

Veliki granični prijelazi na kojima će prisustvo policije biti stalno i na kojima smiju prelaziti i građani država koje nisu članice Europske unije su:

Plovanija/Sečovlje,

Kaštel/Dragonja,
Požane/Sočerga,
Pasjak/Starod,
Rupa/Jelšane,
Brod na Kupi/Petrina,

Jurovski Brod/Metlika,
Bregana/Obrežje,
Lupinjak/Dobovec,
Macelj/Gruškovje,
Dubrava Križovljanska/Zavrč i

Mursko Središće/Petišovci.

Na manjim granicama ne smiju prelaziti građani trećih zemalja
Druga kategorija su manji granični prijelazi za cestovni, putnički i teretni promet na kojima će od ponoći smjeti u Sloveniju ulaziti samo građani Europske unije i Europskog gospodarskog prostora. Na njima, kako doznaje Index, policija neće biti prisutna 24 sata dnevno, no bit će prisutna u određenim razdobljima.

Ako na njima budu uhvaćeni građani trećih zemalja, bit će u prekršaju.

Radi se također o 12 graničnih prijelaza:

Jelovice/Podgorje,

Prezid/Babno Polje,
Pribanjci/Vinica,
Mala Bregana/Slovenska vas,
Harmica/Rigonce,
Mihanović Dol/Orešje,

Razvor/Bistrica ob Sotli,
Miljana/Imeno,
Hum/Rogatec,
Virje/Ormož,
Trnovec/Središće ob Dravi i

Gibina.

Osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Europske unije su državljani Europske unije i državljani Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih obitelji bez obzira na nacionalnost.

Granični prijelazi za željeznički promet na kojima mogu prelaziti svi putnici
Napomenimo da granicu i građani EU i oni trećih zemalja mogu prelaziti u željezničkom prijevozu na sedam graničnih prijelaza, a to su:

Rakitovec,
Ilirska Bistrica,

Metlika,
Dobova,
Rogatec,
Središče ob Dravi i
Lendava.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.