2.11.2023. 19:52
0
Nervoza raste: Italija, Hrvatska i Slovenija jačaju mješovite patrole na granicama
FOTO: Ilustracija
Ministri Matteo Piantedosi, Davor Božinović i Boštjan Poklukar razgovarali su o jačanju suradnje u nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, dvije sedmice od ponovne uspostave kontrole na unutarnjim šengenskim granicama

Ministri unutarnjih poslova Italije, Hrvatske i Slovenije u četvrtak su u Trstu načelno dogovorili jačanje mješovitih patrola na granicama, osnivanje zajedničkih centara za strance i redovite sastanke ministara i ravnatelja policije.

Ministri Matteo Piantedosi, Davor Božinović i Boštjan Poklukar razgovarali su o jačanju suradnje u nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, dvije sedmice od ponovne uspostave kontrole na unutarnjim šengenskim granicama, prenosi Hina.

Talijanski ministar Matteo Piantedosi je kazao da je nadzor na granici uveden na temelju analiza opasnosti od terorizma.

- To je sa sobom donijelo neke mjere koje nisu dobro prihvaćene ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, ni u Italiji, ali je bilo neophodno temeljem analiza naših stručnjaka, posebno nakon sukoba Izraela i Palestine, izjavio je Piantedosi.

Mjere će biti na snazi dok se stanje ne popravi, iako svi ministri žele da se što prije vrati na prvobitno stanje.

Talijanski ministar istaknuo je tri zaključka sastanka. Prvi je uspostava stalne strukture za ustroj mješovitih policijskih brigada. Druga mjera je uspostava zajedničkih centara za prihvat stranaca. Policijski čelnici dogovorit će operativne detalje obiju mjera. Treći zaključak je da će format tripartitnih ministarskih sastanaka postati trajan. Policijski čelnici trebali bi češće razgovarati putem videokonferencija i razmjenjivati sigurnosne informacije.

Ustvrdivši kako suradnja triju država nema alternative, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se suradnja odvija među policijom, ali i među obavještajnim agencijama.

- Uz sve europske politike, pitanje sigurnosti je nešto što na neki način najviše zanima naše građane, zato je naša obveza da zajedničkom suradnjom, ovom i drugim formatima to ojačamo. Naša suradnja nema alternativu, ni jedna država ne može se s time nositi sama, ocijenio je Božinović dodavši kako je od iznimne važnosti i dijalog prema zemljama zapadnoga Balkana.

Podsjetio je kako je hrvatska policija stalno aktivna i da nije imala ‘prazan hod‘ od velike migrantske krize.

- Cijelo vrijeme podižemo opremljenosti i kapacitete naše policije, te želimo naša iskustva podijeliti sa susjedima na zapadnobalkanskoj ruti, poručio je Božinović.

Istaknuo je i kako su mobilne policijske patrole puno učinkovitije od statične kontrole na glavnim graničnim prijelazima. Ove godine, kazao je, mješovite ophodnje otkrile su više od 500 organizatora ilegalnih prelazaka i evidentirale oko 26.000 prelazaka granice.

Poklukar je istaknuo da će biti potrebno riješiti problem vizne politike na razini Europske unije, te da sva tri ministra rade na tome da stranci više ne ulaze u zemlje zapadnog Balkana kao turisti, a potom odlaze na zapad.

Istodobno je podržao ulazak Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor, te djelovanje agencije Frontex u BiH. U prilog tomu ministar Božinović naveo je da postoji velik problem oko migranata koji zloupotrebljavaju institut azila u Hrvatskoj, da bi onda ilegalno išli dalje prema zapadnoj Europi.

Naglasio je da se evidentiraju svi državljani trećih zemalja koji iz Hrvatske dolaze u Sloveniju, a zatim u Italiju. Prema njegovim riječima, oni su i prije ulaska u Hrvatsku prešli teritorij barem jedne zemlje Europske unije pa je i te zemlje pozvao na suradnju.

Na pitanje novinara je li u cijeloj priči zapadnobalkanske migrantske rute problem u Hrvatskoj, ministri su odgovorili negativno.

- Problem je u ruti, ne Hrvatskoj, zaključio je talijanski ministar Piantedosi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.