10.3.2024. 9:21
0
Sedam kandidata za predsjednika Sjeverne Makedonije prikupilo potreban broj potpisa
Sedam kandidata prikupilo je potreban broj potpisa za učešće na izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, objavila je jučer Državna izborna komisija (DIK).

Prema podacima DIK-a, najviše potpisa sakupila je kandidatkinja opozicione VMRO/DPMNE Gordana Siljanovska Davkova - 28.086, a na drugom mjestu je sa 22.413 potpisa građana predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, kojeg je podržao vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

Treći je sa 11.605 potpisa podrške gradonačelnik Kumanova i lider partije "Znam - Za našu Makedoniju" Maksim Dimitrievski.

Zatim slijede gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije "Grom" Stevčo Jakimovski sa 11.292 i kandidat najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), ministar vanjskih poslova Bujar Osmani sa 11.085.

Potreban broj potpisa sakupili su još i kandidat albanske opozicije "Vredi", gradonačelnik Gostivara Arben Taravari sa 10.708 potpisa i kandidatkiinja manje parlamentarne partije "Levice" Biljana Vankovska Cvetkovska, čiju je kandatutu podržalo 10.568 građana.

Za prikupljane potpisa za izbore za predsjednika Sjeverne Makedonije, koje je trajalo od 23. februara do 8. marta, bilo je prijavljeno 15 kandidata, od kojih osmero nije uspjelo prikupiti neophodnih 10.000 potpisa upisanih birača.

Liste predsjedničkih kanidata s prikupljenim potpisima mogu se dostaviti u DIK najkasnije do 19. marta u 24 sata, a žrijeb za određivanje redoslijeda na izbornoj listi za predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održan najkasnije 28. marta.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bit će održan u srijedu, 24. aprila, a drugi u srijedu, 8. maja, zajedno s parlamentarnim izborima.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.