24.7.2024. 19:29
0
Izglasano skraćenje mandata podgoričkom parlamentu, slijede novi izbori
Odbornici Skupštine Podgorice na današnjoj sjednici skratili su mandat gradskom parlamentu.

Osim 22 odbornika opozicije, za skraćenje mandata glasali su i odbornici dijela vlasti - pet odbornika Pokreta za Podgoricu, tri odbornika Građanskog pokreta URA i jedan Pokreta za promjene.

Podsjećamo, odbornici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Liberalne partije nedavno su podnijeli dvije inicijative s ciljem razrješenja krize podgoričke vlasti.

Inicijativa za smjenu gradonačelnice Olivere Injac nije dobila neophodnu podršku, ali su izglasavanjem druge inicijative za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada stvoreni uslovi za raspisivanje prijevremenih izbora.

Nakon objave odluke u Službenom listu Crne Gore, predsjednik države Jakov Milatović dužan je da nove izbore raspiše već narednog dana.

Rok za održavanje izbora je između 60 i 100 dana, a opozicija vjeruje da bi mogli biti održani već krajem septembra.

Kriza vlasti u Podgorici počela je u martu, nakon raskola unutar vladajućeg pokreta Evropa sad. Tada je pet odbornika bliskih Milatoviću, nakon njegovog izlaska iz partije napustilo PES.

Formirali su poseban odbornički klub - Pokret za Podgoricu i ušli u koalicioni aranžman sa GP URA i pokretom za promjene. Bio je to početak kraja podgoričke vlasti, javnom kulminacijom netrpeljivosti između nekadašnjih partijskih kolega.

Održano je više sastanaka na kojima je pregovarano o nastavku saradnje, ali je dogovor izostao. Iz PES-a su u više navrata optuživali Milatovića da u dogovoru sa DPS-om ruši gradsku vlast.

Mandat aktuelne vlasti nije potrajao ni godinu i po. Posljednji izbori u Podgorici održani su krajem oktobra 2022. godine.

Shodno prvobitnom dogovoru, kandidat za funkciju gradonačelnika Podgorice bio je nosilac izborne liste PES-a Jakov Milatović.

Međutim, on je zbog predsjedničke kandidature odustao od te pozicije te ga je zamijenila aktuelna gradonačelnica Olivera Injac.

Usljed komplikovanih pregovora, primopredaja vlasti formalizovana je tek nakon gotovo pola godine od održavanja izbora.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.