16.12.2020. 14:50
0
Zlostavljanje migranata u Saudijskoj Arabiji
Saudijska Arabija drži u pritvoru stotine migranata u lošim uvjetima u Rijadu, kažu u Human Rights Watchu (HRW), citirajući neke koji su tvrdili da su mučeni ili pretučeni.
Saudijska Arabija drži u pritvoru stotine migranata u lošim uvjetima u Rijadu, kažu u Human Rights Watchu (HRW), citirajući neke koji su tvrdili da su mučeni ili pretučeni.

Migranti u centru, uglavnom iz Etiopije, ali i iz drugih afričkih ili azijskih zemalja, držani su na čekanju za deportaciju, većinu su uhapsile saudijske vlasti jer nisu imale valjane dozvole boravka.

Izvještaj objavljen u utorak citirao je pritvorenike koji su držani u prenatrpanim prostorijama i koji kažu da su ih stražari mučili i tukli metalnim šipkama obloženim gumenom presvlakom, što je dovelo do najmanje tri optužbe za smrt u pritvoru između oktobra i novembra.

Neuhumani uslovi
HRW je rekao da je prošlog mjeseca razgovarao sa sedam pritvorenih Etiopljana i dvoje Indijanaca koji su nedavno deportirani. Svi su rekli da su držani u malim sobama u pritvorskom centru s do 350 drugih.

Dvoje pritvorenika reklo je da su držani više od godinu dana.

Pritvorenici su rekli da nisu poduzete mjere kako bi se širenje COVID-19 smanjilo na najmanju moguću mjeru, a neki unutar ustanove pokazali su simptome zaraze.

Migranti su rekli da nemaju dovoljno mjesta da svi istodobno legnu na goli pod, pa bi neki zatočenici spavali danju, a drugi noću.

Na video snimkama objavljenim uz izvještaj, deseci migranata se mogu vidjeti kako spavaju u tijesnim redovima, neki u, kako se čini, zahodu, pored gomila smeća.

Reklama
Strani radnici su okosnica ekonomije
“Saudijska Arabija, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, nema opravdanja za zatočenje radnika migranata u zastrašujućim uvjetima, usred zdravstvene pandemije, mjesecima”, rekla je Nadia Hardman, istraživačica prava izbjeglica i migranata u HRW-u.

Saudijske vlasti nisu komentirale izvještaj.

Strani radnici, koji čine okosnicu zaljevskih ekonomija, čine oko 12,6 miliona ljudi od ukupne populacije Saudijske Arabije koja ima 33,4 miliona stanovnia, prema posljednjim dostupnim vladinim podacima iz 2018. godine.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.