22.4.2021. 13:44
0
NATO izrazio solidarnost sa Češkom Republikom
Ministar je potvrdio da su češke vlasti identificirale dva ruska obavještajna operativca kao odgovorne za eksploziju.
Sjevernoatlantski savez je izrazio duboku zabrinutost zbog destabilizirajućih akcija Rusije širom euroatlantskog područja, uključujući teritoriju Saveza i ponovili su da ostaju solidarni s Češkom Republikom, navodi se u današnjem saopćenju NATO-a.

NATO je izdao ovo saopćenje nakon što je češki ministar vanjskih poslova danas informisao Sjevernoatlantsko vijeće o aktivnostima ruskih operativaca unutar Češke, koje su rezultirale eksplozijama 2014. godine u skladištima municije u Vrbeticama.

NATO je izrazio žaljenje zbog ovog incidenta u kojem su dvije osobe poginule i pri kojem je došlo do velike materijalne štete.

Ministar je potvrdio da su češke vlasti identificirale dva ruska obavještajna operativca kao odgovorne za eksploziju.

U saopćenju se navodi da su ista dva ruska operativca izvršili napad ruskim bojnim otrovom novičokom 2018. godine u Salisburyu u Velikoj Britaniji, navodi se u saopćenju NATO-a.

Kao odgovor za utvrđivanje odgovornosti Rusije za ove akcije, Češka je protjerala 18 ruskih zvaničnika koji su pripadnici ruskih obavještajnih službi i razmatra daljnje mjere.


(Fena)
ceskanato
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.