5.10.2021. 22:46
0
Francuski sindikati na protestima zahtijevaju povećanje plata
Francuski sindikati održali su mirne proteste radi povećanja plata i socijalnih davanja, jer cijene energenata i hrane rastu, a vlada nastavlja program reformi koji je prekinut zbog pandemije COVID-19.

Hiljade ljudi marširalo je u gradovima širom Francuske, upozoravajući predsjednika Emmanuela Macrona da ne pokreće reformsku akciju koja je zaustavljena tokom pandemije i pozivajući ga da ne smanjuje penziono osiguranje.


- Važno je pokazati da ljutnja i društveni problemi i dalje postoje, više nego ikad, dok nastavljamo društvenu akciju - rekao je Reutersu generalni sekretar sindikata CGT-a Philippe Martinez na maršu u Parizu.


Rekao je da njegov sindikat maršira za veće plate, jer radnici na prvoj liniji i dalje imaju iste plate kao i prije krize COVID-a, dok cijene vrtoglavu rastu.


Vođa sindikata Force Ouvriere Yves Veyrier rekao je Reutersu da je povećanje minimalne plate od 2,2 posto ovog mjeseca samo nadoknadilo prošlu inflaciju, te je pozvao udruženja poslodavaca da započnu pregovore o većim platama.


Ministri su u utorak u parlamentu branili politiku centrističke vlade, rekavši da su plate tokom pandemije koronavirusa najveći program podrške radnicima u Francuskoj viđen u posljednjih nekoliko decenija.


- Niko nije zaštitio Francuze više nego mi proteklih mjeseci - rekla je ministrica rada Elizabeth Borne.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.