7.3.2023. 20:52
0
Međunarodni dan žena u Italiji: Zbog suše manjak mimoza
Proslavu Međunarodnog dana žena u Italiji narušila je suša koja je uništila proizvodnju mimoza koje su tradicionalni poklon povodom tog praznika.

Poljoprivredno udruženje "Koldireti" saopštilo je da je berba mimoza opala za trećinu i da su zbog nedostatka kiše, te visoke temperature poljoprivrednici morali da obave berbu prije vremena.

"Osim toga, veći izdaci za energiju otežali su i skladištenje ubranog cvijeća u rashladne uređaje", navodi se u saopštenju.

"Koldireti" ističe da je smanjena dostava mimoza izazvala i rast cijena zbog čega se veći buketi prodaju za više od 20 eura.

Mimoze su se prvi put pojavile u Italiji u 19. vijeku i izabrane su za simbol Međunarodnog dana žena 1946. godine, neposredno nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Izbor su donijeli članovi antifačističke organizacije kako bi ukazali na snagu, energiju i izdržljivost žena.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.