9.11.2023. 18:08
0
Tajani o ratu u Gazi: Trebamo mir i praktična rješenja
Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je kako svjetske sile moraju prestati govoriti o ideji dvodržavnog rješenja za izraelsko-palestinski sukob, a umjesto toga trebale bi iznositi praktične prijedloge kakvo bi rješenje funkcionisalo nakon završetka rata u Gazi.

Govoreći u Parizu nakon humanitarne konferencije o Gazi, Tajani je kazao da je Rim u četvrtak ujutro poslao mornarički brod-bolnicu iz Napulja u regiju, ali je naglasio da će za rješavanje sukoba biti potrebno više kreativnosti kako bi se stvorila perspektiva za mir.

"Moramo iznijeti te ideje u javnosti. Ne nalazim druga rješenja osim misije Ujedinjenih nacija ako želimo mir. Moramo biti odlučni i pokušati uvjeriti strane", izjavio je on novinarima.

Tajani je sugerirao da bi nakon završetka rata u Gazi stvaranje mirovne misije UN-a, poput one Libanu, mogla biti jedna od opcija za razmatranje. Italija ima oko 1.300 vojnika za misiju u Libanu.

Diplomate tvrde da bi takva ideja bila komplicirana s obzirom da Gaza nije država, palestinske vlasti su slabe, Vijeće sigurnosti UN-a je podijeljeno i da kod zapadnih zemalja nema dovoljno volje da pošalju vojnike na Bliski istok, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.