5.4.2023. 21:13
0
Erdogan pozvao Izrael da prestane s napadima na Al-Aksu
FOTO: Printscreen
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je reagirao prema Izraelu nakon posljednjih napada na kompleks džamije Al-Aksa. Kazao je da Turska neće šutjeti te pozvao Izrael da prestane s napadima.

Istakao je kako palestinski narod nije sam te da Izrael slijedi "politiku ugnjetavanja".

"Turska ne može šutjeti pred napadima. Posezanje za džamijom Al-Aksa i gaženje svetosti Haram al-Šarifa naša je crvena linija", rekao je Erdogan. 

Njegove izjave su uslijedile nakon što je napetost eskalirala kada je izraelska policija privela oko 350 vjernika unutar kompleksa džamije Al-Aksa.

Grupa Palestinaca zabarikadirala se unutar molitvene dvorane Al-Qibli u kompleksu džamije Al-Aksa nakon što su jevrejski doseljenici pozvali na raciju u džamiju. Pokušali su spriječiti policiju da uđe tako što su zatvorili vrata.

Opkolivši molitvenu dvoranu Al-Qibli, izraelska policija popela se na krov džamije, razbila prozore i isprva upotrijebila zvučne bombe protiv vjernika koji su bili unutra.

Neki ljudi u džamiji pokušali su se oduprijeti policiji bacajući vatromet.

"Osuđujem podla djela protiv prve kible muslimana i pozivam da se napadi zaustave što je prije moguće", rekao je Erdogan. 



(Patria/A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.