16.4.2023. 16:19
0
Medicinske sestre u Velikoj Britaniji spremne štrajkovati do Božića
Medicinske sestre u Britaniji spremne su štrajkovati do Božića ako ne mogu postići dogovor s vladom o platama, izjavila je u nedjelju čelnica glavnog sindikata medicinskih sestara u zemlji.

Članovi Kraljevskog koledža medicinskih sestara (RCN) štrajkovaće krajem aprila i početkom maja prije nego što će održati glasanje o nastavku štrajka do kraja godine, rekla je sindikalna čelnica Pat Cullen.

- Ako to glasanje bude uspješno, to će značiti daljnje štrajkove sve do Božića - rekla je Cullen za BBC u nedjelju u programu Laure Kuenssberg.

Članovi sindikata odbili su u petak vladinu ponudu za plate i odmah najavili eskalaciju štrajka.

Postojale su velike nade da će medicinske sestre u Engleskoj prihvatiti ponudu od pet posto plate koju su posredovali RCN i vlada u martu.

Ali nakon što je ponudio svojim članovima, RCN je rekao da ju je 54 posto odbilo.

Članovi RCN-a će početi 48-satni štrajk od 20 sati 30. aprila, a akcija će se po prvi put proširiti na osoblje u hitnim odjeljenjima, intenzivnoj njezi i jedinicama za njegu raka.

Odbijanje je nazadovanje za vladu, koja se nadala prekidu teškog štrajka u zdravstvenom sektoru koji je doveo do otkazivanja hiljada operacija i liječničkih tretmana.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.