17.4.2023. 15:50
0
Otvorena istraga protiv premijera Velike Britanije
Povjerenik za standarde britanskog parlamenta otvorio je istragu protiv premijera Rishija Sunaka ranije ovog mjeseca, prema listi otvorenih istraga objavljenoj na njegovoj web stranici danas, javlja Reuters.

Povjerenik je odgovoran za praćenje kodeksa ponašanja Donjeg doma te istrage bilo kakvih navodnih kršenja pravila.

Kako navodi Reuters, iz Sunakovog ureda nije stigao nikakav komentar, ali je njegov glasnogovornik rekao je da je istraga povezana s udjelom njegove supruge u firmi za brigu o djeci.

Liberalni demokrati, opoziciona stranka, pozvali su na istragu nakon što su mediji objavili da je Akshata Murthy dioničar u kompaniji koja će imati koristi od vladine politike o finansiranju brige o djeci objavljenoj u martovskom budžetu.

“Sa zadovoljstvom pomažemo komesaru da razjasni kako je to transparentno deklarisano kao ministarski interes“, rekao je Sunakov portparol.

Prema kodeksu ponašanja, svi članovi parlamenta su obavezni da “pruže informacije o bilo kojem finansijskom interesu za koji bi drugi mogli razumno misliti da utiče na radnje poslanika, njihove govore ili glasove u Parlamentu, ili radnje preduzete u njegovom ili njenom svojstvu poslanika parlamenta”.

Ako istraga utvrdi da je Sunak prekršio kodeks ponašanja, komesar može zahtijevati od njega da prizna i izvini se za kršenje te da odredi korake kako bi izbjegao bilo kakve greške u budućnosti.

U ozbiljnijim slučajevima, stvar se može uputiti odboru koji ima ovlaštenje da izriče druge sankcije ako to želi. To uključuje usmeno ili pismeno izvinjenje, suspenziju plaće, suspenziju iz službe u Domu na određeni period ili isključenje, navodi se na web stranici parlamenta, prenosi N1. 


(A.R.)


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.