15.5.2023. 15:00
0
Tajlandska opozicija osigurala izbornu pobjedu
FOTO: Tanjug
Tajlandska opozicija osigurala je zadivljujuću izbornu pobjedu u nedjelju nakon što je porazila stranke koje su u savezu s vojskom, što je postavilo pozornicu za okončanje skoro deceniju konzervativne vladavine koju podržava vojska.

Liberalna stranka Move Forward i populistička Pheu Thai Partija bile su daleko ispred sa 99% prebrojanih glasova, ali također je bilo daleko od izvjesnog da ni jedna ni druga neće formirati sljedeću vladu s parlamentarnim pravilima koju je napisala vojska nakon državnog udara 2014. godine.

Da bi vladale, opozicione stranke će morati da postignu dogovore i prikupe podršku iz više tabora, uključujući članove Senata kojeg je imenovala hunta, a koji je stao na stranu vojnih stranaka i koji može glasati o tome ko će postati premijer i formirati sljedeću administraciju.

Nedjeljni izbori bili su posljednji okršaj u dugotrajnoj borbi za vlast između Pheu Thaija, populističkog džugernauta milijarderske porodice Shinawatra, i konzervativaca i vojske s utjecajem na ključne institucije u srcu dvodecenijskih previranja.

Ali zapanjujući učinak Move Forward, uz val podrške mladih glasača, testirat će odlučnost tajlandskog establišmenta i vladajućih stranaka nakon što je bio blizu čišćenja glavnog grada Bangkoka na platformi institucionalne reforme i ukidanja monopola.

Lider Move Forward Pita Limjaroenrat, 42-godišnji bivši izvršni direktor aplikacije za vožnju, opisao je rezultat kao “senzacionalan” i obećao da će ostati vjeran vrijednostima svoje stranke prilikom formiranja vlade.

“To će sigurno biti stranke koje podržavaju antidiktatori i vojska,” rekao je on novinarima. “Sa sigurnošću je pretpostaviti da manjinska vlada više nije moguća ovdje na Tajlandu.”

Rekao je da je i dalje otvoren za savez sa Pheu Thaijem, ali je namjerio da bude premijer.

“Sada je jasno da je stranka Move Forward dobila ogromnu podršku ljudi širom zemlje”, rekao je on na Twitteru. 


(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.