20.6.2023. 13:43
0
Prigožin razočaran: Wagnerovci nisu dobili odlikovanja koja je obećao Putin
FOTO: Screenshot
Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Wagner, požalio se da većina njegovih boraca još nije dobila medalje koje je obećao predsjednik Vladimir Putin za njihovu ulogu u najkrvavijoj bici u ukrajinskom ratu, javlja Reuters.

Prigožinova privatna vojska predvodila je napad na istočni grad Bahmut, koji su prošlog mjeseca zauzele ruske snage nakon devet mjeseci borbi. Putin je tada čestitao Wagneru i ruskoj vojsci i poručio da će svi koji su se istakli u ovim borbama dobiti nagrade od države.

Međutim, sada Prigožin, koji je javno optužio Ministarstvo odbrane i njegovo rukovodstvo za nekompetentnost i neuspjeh u snabdijevanju ruskih snaga, tvrdi da većina njegovih ljudi nije bila odlikovana.

“Od državnih nagrada za Bahmut, samo su dodijeljene zvjezdice Heroja Rusije. Borcima, većini boraca ništa nije dodijeljeno. Spiskovi su kod Ministarstva odbrane“, rekao je on.

“Prema mojim informacijama, digla se gužva oko potpisivanja nagrada. Svi su već zaboravili da su se tu oni borili i ginuli“, dodao je Prigožin.

Na njegove kritike iz Ministarstva odbrane, koje je do sada ignorisalo njegove javne pritužbe, nije bilo reakcije do sada.

Kako navodi Reuters, izjava dolazi u vrijeme njegovog sukoba s Ministarstvom odbrane zbog naređenja grupama plaćenika poput njegove da potpišu formalne ugovore s ministarstvom prije 1. jula.

Ovim potezom bi se Wagner i Prigožin bliže integrisali u komandnu strukturu Ministarstva odbrane u podređenom položaju.

Prigožin je u početku odbio da potpiše bilo šta, a od tada je rekao, ne iznoseći detalje, da sam predlaže alternativni ugovor, navodi N1. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.