26.8.2023. 17:00
1
Lukašenko o šefu Wagnera: Upozorio sam ga dva puta da pripazi
FOTO: AP Photo
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko oglasio se nakon pada aviona u kojem je kako se vjeruje bio šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin, kazavši kako je dva puta upozorio Prigožina da se čuva prijetnji po svoj život.

“Prvi put je bilo kad sam ga nazvao telefonom i pregovori su se (održavali) dok su marširali na Moskvu”, rekao je Lukašenko novinarima u komentarima koje je prenijela bjeloruska državna novinska agencija Belta, prenio je CNN.

Kako navodi bjeloruski lider, tada je pitao Prigožina da li shvata da će dovesti do propasti svoj narod i da će sam izginuti, na što mu je odgovorio: “Do vraga, onda ću umrijeti”.

Do pada aviona koji se dovodi u vezu s Prigožinom je došlo dva mjeseca nakon što je pokrenuo kratkotrajnu pobunu protiv ruskog vojnog vodstva, predstavljajući izazov bez presedana autoritetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Još nije jasno što je uzrokovalo pad, ali američki i zapadni obavještajni dužnosnici s kojima je razgovarao CNN vjeruju da je bio namjeran. Ruske vlasti pokrenule su kriminalističku istragu.

Kremlj je u petak zanijekao bilo kakvu umiješanost u pad aviona i nisu prezentirani nikakvi dokazi koji bi upućivali na umiješanost Putina ili ruskih sigurnosnih službi.

Bjeloruski čelnik rekao je da je tokom drugog razgovora s Prigožinom upozorio “bez sumnje da pripazi na to”. Lukašenko nije rekao kada je sastanak održan. Dodao je da je uz Prigožina došao i Dmitrij Utkin, dugogodišnji Prigožinov poručnik.

Bjeloruski predsjednik rekao je da je sugerirao Prigožinu da može razgovarati s Putinom i “garantirati punu sigurnost” u Bjelorusiji ako je zabrinut za svoju sigurnost, prenosi Belta.

“Rekao sam: ‘Ako se nečega bojiš, razgovarat ću s predsjednikom (Vladimirom) Putinom i izvući ćemo te u Bjelorusiju. Garantujemo vam potpunu sigurnost u Bjelorusiji‘”, dodao je, prenoseći svoj razgovor sa šefom Wagnera, prenosi N1.

Ruske vlasti tek trebaju službeno potvrditi Prigožinovu smrt, iako je Putin u četvrtak o njemu javno govorio u prošlom vremenu.

Prigožin i Utkin bili su na popisu putnika koji je objavila ruska Federalna agencija za zračni promet, a i Pentagon i britansko ministarstvo obrane rekli su da je vođa Wagnera vjerovatno stradao u nesreći.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je u toku istraga kako bi se utvrdilo ko je bio u avionu.

‘Ne mogu zamisliti’ da je to bio Putin
Lukašenko je ranije rekao da “nije mogao zamisliti” da Putin stoji iza smrti Prigožina.

“Ne mogu reći ko je to učinio. Neću čak ni postati odvjetnik svom starijem bratu. Ali poznajem Putina – on je razborita, vrlo mirna osoba i spora osoba kada odlučuje o drugim manje složenim pitanjima. Stoga ne mogu zamisliti da je Putin to učinio, da je on kriv”, rekao je Lukašenko novinarima, prenosi N1.

Prema Belti, Lukašenko je rekao da Prigožin od njega nikada nije tražio sigurnosne garancije nakon pokušaja pobune prije dva mjeseca.

Također je rekao da će Wagner “živjeti u Bjelorusiji”, dodajući da će “u roku od nekoliko dana svi biti ovdje”, misleći na borce Wagnera i dogovor koji je sklopio da ugosti grupu nakon neuspjele pobune, prenosi N1,

(Elmedina H.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.