16.7.2023. 19:22
0
Kina najavila vojne vježbe s Rusima u Japanskom moru
Kina i Rusija održat će zajedničke vojne manevre u Japanskom moru, objavilo je danas kinesko ministarstvo obrane usred napetosti koje traju sa zapadnim zemljama. Dvije susjedne zemlje, kojima je zajedničko to da se žele suprotstaviti nečemu što smatraju američkom hegemonijom, opasno su se zbližile na vojnome polju nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju službeni Peking odbija osuditi.

Da bi ojačale međusobnu suradnju i koordinaciju, Kina i Rusija posljednjih su mjeseci organizirale više zajedničkih vojnih manevara. Sljedeći će se održati u Japanskom moru. U tim će vojnim vježbama sudjelovati i pet kineskih ratnih brodova, među kojima razarač s navođenim projektilima Qiqihar, objavilo je danas kinesko ministarstvo obrane.

Raspored vojnih operacija nije objavljen, ali je ministarstvo priopćilo da su brodovi isplovili iz istočne luke Qingdao da bi se pridružili ruskim snagama u "unaprijed dogovorenom području". Cilj vježbi, u kojima će sudjelovati i zračne vojne snage, "održanje je sigurnosti strateških pomorskih pravaca", precizira se u priopćenju ministarstva.

Prošli su mjesec Kina i Rusija izvele zajedničku vojnu zračnu patrolu nad morima Japana i istočne Kine, što je nagnalo Južnu Koreju da rasporedi borbene zrakoplove kao mjeru opreza. Bila je to šesta takva patrola koju su Peking i Moskva izveli u tom području od 2019.

Početkom srpnja kineski ministar obrane Li Shangfu se u sklopu razgovora u Pekingu s visokim ruskim časnikom založio za jačanje pomorske vojne suradnje s Rusijom. Kina i Rusija mogu "dati pozitivan doprinos održanju mira i stabilnosti u svijetu i regiji", rekao je Li Shangfu, koji je od 2018. pod američkim sankcijama.

(Ajdin B.)

KinaRusija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.