27.7.2023. 16:01
0
Zbog dekriminalizacije kanabisa sve više trovanja među djecom
Iza porasta slučajeva trovanja kanabisom, čak i među djecom, mogla bi stajati njegova dekriminalizacija, kažu istraživači.

Rezultati su to 30 odvojenih istraživanja o legalizaciji kanabisa i njegovom uticaju na akutna trovanja koje su analizirali istraživači sa Univerziteta u Sydneyu, a svoja su opažanja objavili u časopisu Addiction.

Nalazi ukazuju na opći porast stope trovanja kanabisom nakon njegove legalizacije ili dekriminalizacije, navedeno je u istraživanju. Očigledan je i porast trovanja među djecom s obzirom na to da su ublažena pravila pa je na tržištu sve više grickalica s kanabisom.

"Čini se da su povećana dostupnost i konzumiranje namirnica s kanabisom znatno utjecali na porast slučajeva trovanja, osobito među djecom", rekla je Rose Cairns s australskog univerziteta, posebno pritom upozorivši na gumene bombone i čokoladu.

"Općenito gledajući, konzumiranje umjesto pušenja kanabisa nosi i veći rizik od trovanja, jer su neki ljudi skloni konzumirati veće količine namirnica s tom supstancom. Treba imati na umu da je, kad je konzumacija kanabisa posrijedi potrebno više vremena da se počnu manifestirati njegovi efekti", kaže Cairns.

Trovanje kanabisom može prouzročiti letargiju, pospanost, vrtoglavicu, povišeni krvni pritisak, lupanje srca, tahikardiju, mučninu, povraćanje, razdražljivost i uznemirenost. Teški slučajevi mogu rezultirati i komom.

Istraživanje i analiza obuhvatili su područje Sjeverne Amerike.

Ondje je u 26 američkih država i administrativnih regija dopuštena rekreacijska upotrebu droge. Ista situacija je i u Kanadi.

Kanabis se u rekreacijske svrhe može legalno kupiti u još nekim državama u svijetu, poput Španije, Nizozemske i Tajlanda.

(Ajdin B.)

Kanabis
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.