29.8.2023. 10:09
0
Erdoan će uskoro posjetiti Rusiju: Planiran sastanak sa Putinom
Portparol Erdoanove stranke Omer Čelik rekao je novinarima da će se sastanak održati u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju

Turska je u ponedjeljak saopštila da će predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) "uskoro" posjetiti Rusiju radi razgovora s Vladimirom Putinom o oživljavanju sporazuma o crnomorskom žitu koji bi mogao biti korišten kao odskočna daska za šire mirovne pregovore Ukrajine.

Portparol Erdoanove stranke Omer Čelik rekao je novinarima da će se sastanak održati u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju i da će se fokusirati na spriječavanje nadolazeće „krize hrane“, javio je AFP.

- Kao što znate, (Erdoan) će uskoro posjetiti Soči - rekao je.

Sastanak se intenzivno priprema
Novinska agencija Bloomberg ranije je objavila da bi se Erdoan mogao sastati s ruskim predsjednikom 8. septembra.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se sastanak "intenzivno" priprema, ali nije predviđeno ni vrijeme ni mjesto za razgovore.
Erdoan je iskoristio svoje dobre odnose sa Moskvom i Kijevom da pokuša da uvede dvije strane u formalne mirovne pregovore. Posljednji put se sastao sa Putinom u Kazahstanu prošlog oktobra. Oni su također održali telekonferenciju u aprilu kojom je inaugurisana nuklearna elektrana koju je izgradila Rusija uoči Erdoanovog reizbora na novi mandat.
Turska je pomogla u pregovorima o jedinom velikom sporazumu dvije strane od invazije prošle godine - dogovor o isporuci žitarica iz tri ukrajinske luke preko Crnog mora.

Prošlog mjeseca poništen sporazum
Moskva je prošlog mjeseca poništila sporazum koji su podržale Ujedinjene nacije, navodeći nepoštivanje odredbi usmjerenih na ublažavanje ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda i gnojiva. Rusija je od tada pokrenula uzastopne napade na ukrajinsku lučku infrastrukturu i upozorila da može smatrati sve brodove u Crnom moru kao vojne mete. Ukrajina je također pojačala napade na ruske ciljeve oko Crnog mora.
Ali Erdoan je ostao nepokolebljiv. On je prošlog petka poslao turskog ministra vanjskih poslova Hakana Fidana u Kijev u pokušaju da uključi Ukrajinu u pregovore.
Fidan je iskoristio posjetu kako bi pozvao Ukrajinu da odustane od svojih pokušaja da uspostavi novu rutu , koju navodno podržavaju Washington i Evropska unija, a koju brodovi mogu koristiti bez uplitanja Rusije u vremenu jesenje žetve.
- Znamo da se traže alternativni putevi (za pošiljke žitarica), ali ne vidimo alternativu prvobitnoj inicijativi jer nose rizike - rekao je Fidan u Kijevu. Fidan bi trebao posjetiti Moskvu narednih dana.

Kopnene rute i plitka riječna luka
Ukrajina sada ovisi o kopnenim rutama i plitkoj riječnoj luci koja ozbiljno ograničava njen obim izvoza žitarica. Poslala je dva broda novom rutom iz luke u Odesi do Istanbula, uz obale članica NATO-a Rumunije i Bugarske. Ali turski zvaničnici tvrde da je to previše opasno.
Moskva upozorava da može smatrati sve brodove u Crnom moru kao vojne mete. Ruska mornarica je pucala na i nakratko se ukrcala na brod u turskom vlasništvu koji je ušao u Crno more ranije ovog mjeseca, navodi Avaz.ba

(Mubina Lj.I.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.