4.9.2023. 9:14
0
Ko je novi ukrajinski ministar: Krimski Tatar iz muslimanske porodice
FOTO: AP Photo
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da smijeniti ministra odbrane Oleksii Reznikova, a da bi ga na toj funkciji trebao naslijediti Rustem Umerov. Ipak, tu odluku će morati prvo potvrditi parlament.

- Oleksii Reznikov je prošao kroz ovih više od 550 dana rata u punom obimu. Vjerujem da su Ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati saradnje kako sa vojskom, tako i sa društvom u cjelini - rekao je Volodimir Zelenski.

Magistar ekonomije
Umerov je rođen 19. aprila 1982. godine u Samarkandu, na teritoriji današnjeg Uzbekistana. Porodica mu je porijeklom iz Alušte na Krimu i po nacionalnosti su Krimski Tatari, muslimanske vjeroispovijesti.

Njegovu porodicu je za vrijeme Drugog svjetskog rata protjerala vlast Sovjetskog saveza sa Krima u Uzbekistan, što je 2015. godine ukrajinski parlament proglasio genocidom.

Rustem Umerov je diplomirao i magistrirao ekonomiju i finansije na Nacionalnoj akademiji za menadžment u Kyivu.

Za poslanika je izabran u julu 2019. ispred partije Holos. Učestvovao je u izradi oko 100 zakona i kreirao je izjavu ukrajinskog parlamenta o nelegitimnosti ruske aneksije Krima.

Učestvovao u pregovorima
Bio je prisutan i na mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku rata, u martu 2022. godine. Prema navodima sajta "Meduza", Kremlj je optužio Umerova da je špijunirao za SAD i namjerno odugovlačio pregovore u korist Ukrajine.

Nešto kasnije, 28. marta, je objavljeno da su Umerov, Roman Abramovič i još jedan poslanik nakon učešća na pregovorima razvili simptome koji podsjećaju na trovanje. Trojica pregovarača odletjela su u Istanbul da dobiju medicinsku pomoć, a Umerov je kasnije na Facebooku objavio da je dobro i zamolio ljude da „ne vjeruju neprovjerenim informacijama“, prenosi Avaz.

Od septembra 2022. godine se nalazi na čelu Fonda državne imovine Ukrajine.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.