11.5.2024. 22:46
2
Crnogorci tvrde da se njihovi ukradeni stećci nalaze ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu
FOTO: n1
Nevladina organizacija Breznica iz Pljevalja planira da uputi inicijativu Ministarstvu kulture Crne Gore, kojom bi se zatražilo razjašnjenje porijekla određenih stećaka koji se nalaze ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Milorad Mitrović, izvršni direktor NVO Breznica, ističe da su tokom perioda od trideset godina, od 1878. do 1908. godine, Austrougarske snage odnijele brojne stećke sa područja Pljevalja, koji su danas izloženi pred Zemaljskim muzejom u Sarajevu.

Mitrović postavlja pitanje ko stoji iza ovog postupka i naglašava važnost razjašnjenja ovog historijskog pitanja.

Adisa Lepić, viša kustoskinja Zemaljskog muzeja BiH, odbacuje tvrdnje o nezakonitom premeštanju stećaka i ističe da su svi ovi spomenici dokumentovani i pripadaju Zemaljskom muzeju. Ona naglašava da su svi stećci koje poseduje muzej donijeti sa lokaliteta unutar Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva kulture Crne Gore još uvijek nisu poslali zvanični zahtjevi u vezi sa ovom temom, ali ukoliko takav zahtjev stigne, Zemaljski muzej BiH je spreman da pruži svu neophodnu dokumentaciju radi razjašnjenja porijekla spornih stećaka.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.