1.10.2023. 14:46
0
Medvedev: Britanski vojnici u Ukrajini bit će legitimne mete ruskim snagama
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sugerirao je da bi britanski vojnici zaduženi za obuku ukrajinskih vojnika u Ukrajini bili legitimne mete ruskih snaga, kao i njemačke tvornice koje proizvode projektile Taurus ako obezbjeđuju Kijev.

Medvedev, koji je sad na dužnosti zamjenika predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije i sve je ratoborniji i protuzapadni ruski političar, izjavio je da takvi koraci Zapada vode u treći svjetski rat.

U objavi na Telegramu, Medvedev je prvo usmjerio svoj bijes prema nedavno imenovanom britanskom ministru odbrane Grantu Shappsu, koji je u novinskom intervjuu rekao da London želi rasporediti vojne instruktore u Ukrajinu, uz obuku ukrajinskih oružanih snaga u Britaniji ili drugim zapadnim zemljama kao do sada.

“Ovo će pretvoriti njihove instruktore u zakonitu metu naših oružanih snaga”, napisao je Medvedev na Telegramu. “Dobro shvaćajući da će biti nemilosrdno uništeni. I ne kao plaćenici, već upravo kao britanski NATO specijalci.”

Zatim se Medvedev usredotočio na Njemačku, osuđujući one koji žele da Berlin opskrbljuje Ukrajinu raketama Taurus koje bi mogle pogoditi ruski teritorij i pokušati ograničiti Moskvu da opskrbljuje svoje vojnike.

“Oni kažu da je to u skladu s međunarodnim pravom. Pa, u tom slučaju, udari na njemačke tvornice u kojima se proizvode te rakete također bi bili u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Medvedev.

“Ovi nas moroni aktivno guraju prema trećem svjetskom ratu”, rekao je Medvedev.

Shapps: Više obuke u UkrajiniPojačana britanska vojna obuka ukrajinskih vojnika mogla bi se preseliti u ratom razorenu zemlju prema planovima koje je otkrio novi ministar odbrane Grant Shapps, prenosi agencija dpa u nedjelju.

Shapps je rekao da je razgovarao sa zapovjednicima vojske o premještanju “više obuke” u Ukrajinu i pozvao britanske odbrambene tvrtke da uspostave proizvodnju u zemlji.

U razgovoru za novine The Sunday Telegraph, Shapps – koji je krajem kolovoza preuzeo portfelj odbrane od Bena Wallacea – rekao je da je također razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o pomoći Kraljevske mornarice u odbrani komercijalnih brodova u Crnom moru, piše Hina.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.