14.10.2023. 16:22
0
Stanovnici Gaze na graničnom prelazu Rafah čekaju prelazak u Egipat
Stanovnici Gaze, među kojima veliki broj djece, počeli su se okupljati na graničnom prelazu Rafah između Pojasa Gaze i Egipta, čekajući na prelaz.

Stotine stanovnika Gaze koji imaju strane pasoše okupilo se na graničnom prelazu Rafah u subotu, čekajući prelazak u Egipat dok se osmi dan nastavlja intenzivno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze.

Egipat je u četvrtak pozvao Izrael da izbjegne napad na granični prelaz Rafah.

“Granični prelaz Rafah je otvoren i nije zatvoren od početka tekuće eskalacije”, napisao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova na platformi X.

Dodao je da su, međutim, njegovi objekti na palestinskoj strani uništeni zbog izraelskih zračnih napada, što je utjecalo na njegove operacije.

“Izjava je ohrabrila međunarodnu zajednicu, vlade i nevladine organizacije da pruže humanitarnu pomoć palestinskim civilima u Gazi”, navodi se.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan je na 2.215, saopštilo je u subotu palestinsko Ministarstvo zdravstva, navodeći da su među ubijenima 724 djeteta i 458 žena.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) upozorila je u subotu da je zbog nestašice vode više od dva miliona ljudi u Gazi u opasnosti, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.