17.10.2023. 18:26
0
Prvi put od početka rata Orban se sastao sa Putinom
FOTO: AP
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među liderima zemalja Evropske unije, mađarski premijer Viktor Orban, ponovo su potvrdili svoju predanost bilateralnim vezama u jeku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini.

Mađarska - koja se protivila mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u otporu snagama Moskve i koja većinu svoje sirove nafte i plina dobiva iz Rusije - nikada se nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušava spasiti bilateralne kontakte, rekao je Orban Putinu prije foruma u Pekingu.

U vladinoj rezidenciji
Oni su se sastali u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeo prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

 - Uprkos činjenici da su u današnjim geopolitičkim uvjetima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa vrlo ograničene, ipak nam može biti samo zadovoljstvo što se naši odnosi s mnogim evropskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska - rekao je Putin Orbanu.

Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU te se smatra ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi u decembru trebala biti donesena o tome treba li otvoriti pregovore o pristupanju s Kijevom. Takva odluka zahtijeva jednoglasnu podršku 27 zemalja članica.

Početak pregovora
U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za daljnju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Brisel razmatra odmrzavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava, kažu visoki dužnosnici.

U odgovoru e-mailom poslanom Reutersu Orbanov šef za odnose s medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o isporukama plina i nafte te pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodijeljenom bez konkursa ruski energetski div Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Havasi je rekao da je Orban naglasio kako je za Evropu, uključujući Mađarsku, ključno da prestanu sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini te da se zaustavi protok izbjeglica. Nije rekao tko je inicirao posljednji sastanak.

Putin i Orban posljednji su put licem u lice razgovarali 1. februara 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, tačno tri sedmice prije ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.