29.10.2023. 11:30
0
Lukašenko: Ukrajina i Rusija su u pat-poziciji, trebaju se dogovoriti
Rusija i Ukrajina se na ratnim frontovima nalaze u pat-poziciji i dvije strane trebaju sjesti za pregovarački stol i dogovoriti završetak sukoba, rekao je ovog vikenda bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Dovoljno je problema na obje strane i, općenito govoreći, imamo ozbiljnu pat-poziciju: niko ne može ništa učiniti i značajno ojačati svoj položaj. Sučeljeni su u rovovima, do smrti. Ljudi umiru", rekao je Lukašenko.

Ruske snage ne odustaju od napada na uništeni grad Avdijivku u Donjecku usprkos velikim gubicima, obavila je Bijela kuća, no prva crta fronta u Ukrajini jedva da se pomaknula u protekloj godini, usprkos mukotrpnoj višemjesečnoj ofanzivi Kijeva.

Lukašenko ponavlja da se zahtjevi Ukrajine prema Rusiji, da napusti njezin teritorij, moraju riješiti za pregovaračkim stolom, "kako se više ne bi umiralo". Po njegovim riječima, preduslovi nisu potrebni, glavno da se izda zapovijed o prestanku borbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je ponovio da je njegov plan od deset tačaka, koji podrazumijeva povratak teritorijalnog integriteta Ukrajini, jedini način kako bi se zaustavio rat koji je potaknula ruska invazija u februaru 2022.

Mirovni plan Zelenskog traži od Rusije da povuče sve svoje snage izvan međunarodno priznate ukrajinske granice. No Rusija, koja je u septembru 2022. proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, Luhanske, Donecke, Hersonske i Zaporiške te Krima 2014., odbija svako rješenje koje bi uključilo napuštanje teritorija.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.