29.10.2023. 17:49
0
Napadnuta džamija u Oxfordu, na kantama benzina pisala skraćenica za izraelsku vojsku
FOTO: Ilustracija
Centralna džamija u Oxfordu (COMS) u Engleskoj oskrnavljena je bacanjem dvije kante benzina na kojima je pisalo "IDF", engleska kratica za Izraelske odbrambene snage.

U saopćenju COMS-a navedeno je da je jedna osoba u subotu biciklom prišla vanjskim vratima džamije i preko vrata prema džamiji bacila dvije crvene kante benzina s natpisom IDF.

Objavili su i da je sjekirom napadnut i jedan član zajednice.

"Nakon gnusnog islamofobnog incidenta koji se dogodio prošle sedmice s našim članom zajednice, koji je udaren po glavi i ruci sjekirom, sa žaljenjem vas obavještavamo da je danas terorista napao našu džamiju", navedeno je iz COMS-a.

Upozorili su žene i samce da budu oprezni dok idu na molitve i vraćaju se s nje.

Savjetuju im da u slučaju susreta obavijeste policiju bez ikakve svađe i, ako je moguće, snime trenutak napada kamerom.

Smatraju da se napad dogodio zbog palestinske zastave koja je obješena ispred džamije u znak podrške narodu Gaze koji je pod izraelskim napadima od 7. oktobra.

"Ovaj pokušaj da nas zastraše neće naići na odgovor. Nastavit ćemo koristiti svoje demokratsko pravo da pokažemo solidarnost s nedužnim Palestincima koji su nezakonito ubijeni bez razlike", naveli su iz COMS-a.

Poručili su da će poduzeti dodatne sigurnosne mjere za sigurnost njihovih zajednica.

"Naša nas vjera uči da je ljudski život vrijedan. Molimo se za sve civile koji su ubijeni u Gazi i Izraelu", dodali su.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.