9.11.2023. 18:49
0
Još jedna evropska zemlja legalizovala ispospolne brakove
Parlament Latvije danas je odlučio da se istospolnim parovima dopusti registracija partnerstva omogućujući da ona budu zakonski priznata, no i dalje imaju manja prava od bračnih parova.

Homoseksualnost ostaje tema koja izaziva podjele u Latviji, čiji su zakonodavci 2005. godine promijenili ustav kako bi brak definisali kao zajednicu dopuštenu samo između muškarca i žene.

Novi zakon, koji bi na snagu trebao stupiti sredinom sljedeće godine, omogućuje istospolnim parovima registraciju partnerstva kod javnog bilježnika.

Partnerima u takvoj vezi omogućuje prava na posjete u bolnici te neke porezne i socijalne olakšice.

Međutim, Kaspars Zalitis, aktivist za prava homoseksualaca, skrenuo je pažnju na to da istospolni parovi i dalje neće moći posvajati djecu te da će se suočavati s problemima nasljeđivanja.

"Ovo je sjajan početak... Latvija nije jedna od šest zemalja u Europskoj uniji koje ne priznaju istospolne parove", rekao je Zalitis za Reuters.

Latvija je punopravna članica Europske unije od 2004. godine i ovo je veliki korak naprijed kada su u pitanju prava LGBT osoba u ovoj zemlji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.