29.11.2023. 20:19
0
Nizozemci imaju neobičnu tradiciju: Svakog 29. novembra na glavu stavljaju palačinku
FOTO: screenshot/facebook
Mnogi Nizozemci danas peku palačinke isključivo zbog jedne neobične tradicije.

Naime, svake godine 29. novembra oni stavljaju palačinke na glavu i potom izgovaraju: "Želimo vam sretnu i blagoslovljenu Svetu palačinku (Sint Pannekoek)".

Proslava je izmišljena 1986. godine u crtanom filmu nizozemskog karikaturiste Jana Kruisa, u kojem otac uvečer dolazi kući i ugleda svoju porodicu s palačinkama na glavi, pišu Sky News.

Kasnije je Kruis proširio ideju Evanđeljem svetog Pannekoeka u kojem priča priču o redovnicima iz 12. stoljeća koji slave rođendan mladog redovnika i jedu palačinke, ali za svakog ima samo po jedna.

Kad starom igumanu postane hladno, jedan mladi redovnik stavlja svoju palačinku starcu na glavu. Potom se spušta anđeo sa zlatnom tavom i okreće palačinku mladom redovniku na glavu.

Mnogima je čitava priča djelovala simpatično, pa su ubrzo počeli obilježavati ovaj dan kao praznik međusobno čestitajući.

Vrlo česta proslava 29. novembra u Nizozemskoj podrazumijeva i humanitarne akcije.

(Aldin B.)

Nizozemska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.