8.12.2023. 18:38
0
Više od četiri miliona Ukrajinaca ima status privremene zaštite u EU
Broj Ukrajinaca koji su dobili status privremene zaštite u zemljama EU od početka ruske invazije u februaru 2022. godine dostigao je 4,24 miliona, a najviše ih je ostalo u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj, saopštio je statistički zavod EU - Evrostat.

Na dan 31. oktobra ove godine, 4,24 miliona državljana zemalja izvan EU koji su pobjegli iz Ukrajine kao posljedica ruske invazije, imalo je status privremene zaštite u zemljama EU. Glavne zemlje EU koje su primale korisnike privremene zaštite iz Ukrajine bile su Njemačka (1.215.365 ljudi), Poljska (960.620 ljudi) i Češka (364.450 ljudi), navodi se u saopštenju Evrostata.

Prema podacima Evrostata, na dan 31. oktobra 98 odsto korisnika privremene zaštite u EU bili su Ukrajinci. Od toga su 46,4 odsto žene, 33,4 odsto djeca i 20,2 odsto muškarci.

Broj korisnika se povećavao iz mjeseca u mjesec u svim zemljama EU, osim u Danskoj.

Najveći broj korisnika privremene zaštite na 1.000 stanovnika su Češka i Estonija, sa 33,7 odnosno 26,3.

Privremena zaštita je mehanizam EU za hitne slučajeve koji je blok aktivirao 4. marta 2022. godine kako bi primio ljude koji bježe od ukrajinske krize.

Status privremene zaštite daje izbjeglicama dozvolu boravka i pristup javnim dobrima kao što su zapošljavanje, medicinska njega, obrazovanje, bankarske usluge i neograničeno putovanje unutar EU.

(Ajdin B.)

EUUkrajina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.