30.12.2023. 11:10
0
Izraelska vojska vrši racije na Zapadnoj obali, ima ranjenih i uhapšenih Palestinaca
FOTO: AFP
Najmanje četiri Palestinca su povrijeđena, a nekoliko drugih je uhapšeno u racijama koje je izraelska vojska sprovela na okupiranoj Zapadnoj obali u subotu.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, izraelske snage izvršile su raciju u Hebron, Nablus, Kalkilija i Ramalah u ranim jutarnjim satima.

U gradu Jata na jugu Hebrona izbili su sukobi između izraelske vojske i Palestinaca, u kojima su ranjena četiri Palestinca.

Izraelska vojska je ulazila u kuće i vršila pretrese tokom racija.

U gradu Azun, istočno od Kalkilije, također su izbili sukobi između izraelske vojske i Palestinaca.

Izraelski vojnici odgovorili su na proteste Palestinaca bojevim mecima, zvučnih granatama i suzavcem.

Meta racije u Nablusu bili su gradovi Kusra i Brita Nablus, gdje su izraelske snage ulazile u kuće i pričinile materijalnu štetu.

U izbjegličkom kampu Jalazone sjeverno od Ramalaha, vojska je izvršila racije u domovima i uhapsila nekoliko Palestinaca.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe u Gazi između palestinskih grupa i Izraela.

Prema palestinskom Ministarstvu zdravstva, izraelske snage su od 7. oktobra ubile 318 Palestinaca na Zapadnoj obali, a više od 3.300 je ranjeno.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice u petak je saopćila da je 2023. bila "najsmrtonosnija zabilježena godina" za Palestince na Zapadnoj obali.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.