8.1.2024. 21:50
0
Libija obustavila proizvodnju najvećem naftnom polju
Proizvodnja u rafineriji na najvećem naftnom polju u Libiji, na jugu zemlje, obustavljena je, saopštila je državna naftna kompanija nakon što su lokalni demonstranti izvršili pritisak da se objekat zatvori zbog nedostatka goriva.

Nacionalna naftna korporacija rekla je da je u pitanju “viša sila” zbog čega se obustavlja rad na naftnom polju El Šahara. “Viša sila” je pravni termin koja oslobađa kompaniju ugovornih obaveza zbog vanredne situacije, prenio je AP.

Libija proizvodi više od 1,2 miliona barela dnevno, a El Šahara je najveće polje u toj zemlji, gde može da se proizvede 300.000 barela dnevno. Kompanija je navela da su pregovori sa demonstrantima u toku kako bi se što prije nastavila proizvodnja, prenose Nezavisne novine.

Lokalni mediji objavili su da su stanovnici pustinjskog grada Ubari, na oko 950 kilometara južno od Tripolija, zatvorili naftno polje zbog protesta oko nestašice goriva.

Oni su, takođe, zatražili obnavljanje infrastrukture i popravku puteva u jugozapadnom regionu Fezan, a prethodno su zatvorili naftno polje na dva dana u julu prošle godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.