12.1.2024. 8:37
0
Velika Britanija objavila detalje napada na Hute: Četiri borbena aviona ispalila navođene bombe
FOTO: ilustracija
Američke i britanske snage izvršile su zračne napade na Hute u Jemenu. Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da se ne može dopustiti da se napadi Huta nastave.

- Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek će se zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine. Stoga smo poduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoodbrani - naveo je Sunak.

Sada se pojavljuje više detalja o umiješanosti Velike Britanije.

Zračne snage letjele su s četiri borbena aviona Typhoon kako bi izvele precizne napade na dva vojna cilja Huta u Jemenu, prema ministarstvu odbrane. Rečeno je da su avioni ispalili navođene bombe Paveway IV na Bani u sjeverozapadnom Jemenu, odakle su Huti lansirali izviđačke i napadačke dronove.

- Brojne zgrade uključene u operacije bespilotnih letjelica bile su mete naših aviona - saopćilo je britansko ministarstvo odbrane. Avioni su također pogodili aerodrom u Abbsu koji se koristi za lansiranje krstarećih projektila i bespilotnih letjelica, navodi se.

- Prvi pokazatelji govore da je sposobnost Huta da prijete trgovačkom brodovlju oslabljena. Prilikom planiranja napada posebno se pazilo da se svaki rizik za civile svede na najmanju moguću mjeru, a svaki takav rizik dodatno je ublažen odlukom da se udari izvode tokom noći.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.