6.2.2024. 9:20
0
Jemenska vojska pod kontrolom Huta pogodila teretni brod u Crvenom moru - Brigadni general: "Nastavljamo sve dok se ne zaustavi agresija na palestinski narod"
FOTO: TELEGRAM
Teretni brod u Crvenom moru pretrpio je manju štetu nakon što je pogođen projektilom dok je plovio uz obalu jemenske Hodeide, objavila je u utorak agencija Ujedinjenog Kraljevstva Maritime Trade Operations (UKMTO) i britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey.

Kako je navedeno, na brod koji se nalazi 57 nautičkih milja zapadno od Hodeide, ispaljen je projektil na njegovu lijevu stranu gdje je i viđena manja letjelica. Projektil je prošao preko palube i izazvao manja oštećenja na prozorima broda, navodi se u bilješci UKMTO-a.

Pogođeni brod za generalni teret plovio je pod zastavom Barbadosa i u vlasništvu je britanske kompanije. Bespilotna letjelica (UAV) pogodila je brod dok je plovio prema jugoistoku kroz Crveno more. Nema izvještaja o ozlijeđenim, a u izvještaju piše da je brod izveo manevre izbjegavanja i nastavio put.

Glasnogovornik jemenske vojske koja je pod kontrolom Huta Yahya Saree kazao je u svom obraćanju da će "jemenske oružane snage će izvoditi više vojnih operacija protiv svih američko-britanskih ciljeva u Arapskom i Crvenom moru" te da "oružane snage Jemena ističu nastavak svojih vojnih operacija na Crvenom moru protiv izraelskih brodova ili onih koji idu u luke okupirane Palestine sve dok se ne ukine opsada i zaustavi agresija na palestinski narod u Pojasu Gaze."

Brod nazvan Morning Tide odgovara opisu teretnog broda. Vlasnik Morning Tidea, britanska firma Furadino Shipping, rekla je Reutersu da brod trenutno plovi bez problema, ali nije dao više informacija.

Podaci o praćenju brodova LSEG-a pokazali su da je Morning Tide plovio niz Crveno more i u petak prošao kroz Suecki kanal. Njegov najnoviji signal pokazuje da isplovljava iz Crvenog mora kroz moreuz Bab al-Mandab.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.