16.1.2024. 16:19
0
Evropski parlament večeras o borbi protiv oživljavanju fašizma u Evropi
Evropski parlament večeras će raspravljati o borbi protiv oživljavanja fašizma širom kontinenta, nakon što je ta tema u posljednjem trenutku dodata kao tačka dnevnog reda.

Debatu je na dnevni red stavila Grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (S&D), nakon što su njeni članovi saopštili da su "ogorčeni i uznemireni" video snimkom iz Italije koji je postao popularan na internet platformama, a na kome se vide stotine muškaraca sa podignutom desnom rukom u fašističkom pozdravu.

Liderka S&D Irace Garsija Perez saopštila je da je uspon neofašizma "mračni oblak koji se nadvija nad dijelovima Evrope".

"Neprihvatljivo je i alarmantno da u 2024. godini i dalje svjedočimo takvim scenama. Ono što još više zabrinjava je nedostatak posljedica i nedostatak jasnog, odlučnog odgovora premijerke Italije", navodi Garsija Perez u saopštenju.

Garsija je pitala premijerku Italije Đorđu Meloni (čija partija nacionalno-konzervativna Braća Italije ima neofašističke korijene), zašto nije javno osudila postupak grupe koja je promovisala fašizam.

Fašizam je bar dva puta bio u centru parlamentarne debate u Evropi. Poslanici su 2018. godine pozvali na zabranu neofašističkih i neonacističkih grupa u Evropskoj uniji, upozoravajući na nekažnjivost uz koju neofašisti djeluju u nekim državama članicama, piše "Gardijan".

Godinu dana kasnije, ovaj poziv je proširen na sve organizacije koje veličaju nacizam, fašizam ili bilo koji drugi oblik totalitarizma.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.