25.1.2024. 9:37
0
Izraelski ministar: "Iran je sada legitimna meta za naše raketne napade"
FOTO: TIMESOFISRAEL
Izraelski ministar privrede Nir Barkat kazao je da je Iran postao "legitimna meta" za izraelske raketne napade zbog podrške oružanim pokretima koji se suprotstavljaju Izraelu.

"Iran je legitimna meta za Izrael. Glava zmije je Teheran. Moja preporuka je da se usvoji strategija koju je američki predsjednik Kennedy koristio u kubanskoj raketnoj krizi. Ono što je on tada u biti rekao bilo je na projektil s Kube odgovorit će se projektilom na Moskvu. I trebali bismo vrlo vrlo jasno osigurati da Iranci shvate da se neće izvući s korištenjem posrednika protiv Izraela", rekao je Barkat u intervjuu za britanski The Telegraph.

Izraelski ministar tvrdi da Izrael može priuštiti nastavak borbe i otvaranje nove fronte s Libanom unatoč vojnoj potrošnji od preko 250 miliona dolara dnevno.

Ipak, izraelski mediji pišu da je Izrael pretrpio rast cijena hrane ove godine zbog povećanih troškova dostave, što se pripisuje rastućim jemenskim operacijama, zabrinutosti oko pomorskih ruta u Crvenom moru i operacijama Hezbolaha na sjevernoj okupiranoj palestinskoj granici.

Međutim, mediji su sugerirali da bi te cijene još više skočile u slučaju da počne rat s Hezbolahom, navodi list.

Prije nekoliko dana, izraelski kanal KAN nedvosmisleno je potvrdio da su hiljade kompanija u sjevernim naseljima zatvorene od 7. oktobra 2023.

Izraelski ministar imigracije i apsorpcije, Ofir Sofer, otvoreno je priznao kako vjeruje da je "bila pogreška eskalirati napetosti na sjevernom frontu u ranoj fazi rata", naglašavajući da Izrael mora težiti političkom rješenju.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.