29.1.2024. 21:36
0
Izrael se ozbiljno sprema za eskalaciju s Libanom
FOTO: AP
Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant komentirao je situaciju na sjeveru Izraela, tačnije na granici s Libanom te je poručio kako će vojska uskoro krenuti s aktivnostima.

U razgovoru sa rezervistima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Gallant je poručio kako će njihove kolege duž sjeverne granice uskoro krenuti u akciju.

Gallant je razgovarao sa trupama koje su stacionirane uz granicu sa Gazom te je rekao kako se linije na sjeveru svakodnevno ojačavaju.

"Oni će vrlo brzo krenuti u akciju. Snage na sjeveru su pojačane. Rezervisti će biti postepeno puštani da se pripreme i budu spremni za buduće operacije", poručio je ministar.

Također, izraelska vojska je ranije saopćila kako je izvela niz zračnih udara u južnom dijelu Libana.

IDF je naveo kako su uništili niz objekata koji pripadaju Hezbolahu kao i osmatračnicu na jugu zemlje koju je Hezbolah koristio za nadgledanje aktivnosti u Izraelu.

Hezbolah je u ponedjeljak preuzeo odgovornost za najmanje 12 napada na položaje izraelske vojske u blizini granice, koristeći projektile Falaq-1 i Burkan koji su iranske proizvodnje.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi rekao je ranije ovog mjeseca da je vjerovatnoća rata na sjevernoj granici postala mnogo veća nego što je to bio slučaj ranije.

"Mogu vam reći da je vjerovatnoća da će se to dogoditi u narednim mjesecima mnogo veća nego što je bila u prošlosti", zaključio je Halevi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.