7.4.2024. 15:01
0
Vlade Latinske Amerike stale uz Meksiko nakon upada u njegovu ambasadu u Ekvadoru
Vlade Latinske Amerike stale su uz Meksiko nakon što je izvršena racija u ambasadi u Ekvadoru i uhapšen političar kojem su meksičke vlasti odobrile azil, javio je Reuters.

Hapšenje u petak kasno navečer Jorgea Glasa, bivšeg potpredsjednika Ekvadora koji je uhapšen zbog optužbi za korupciju, izazvalo je suspenziju odnosa s Quitom od strane Meksika.

Vlada predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora opisala je upad i hapšenje kao „autoritarni“ čin i kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika.

Vlada ekvadorskog predsjednika Daniela Noboe tvrdila je da je zaštita azila nezakonita zbog optužbi za korupciju s kojima se Glas suočava.

Prema međunarodnom pravu, ambasade se smatraju suverenom teritorijom zemlje koju predstavljaju.

U subotu su vlade širom političkog spektra u Latinskoj Americi, uključujući Brazil i Kolumbiju na lijevoj strani, te Argentinu i Urugvaj na desnoj strani, oštro kritikovale hapšenje Glasa, koji je od decembra tražio utočište u ambasadi.

Moglo se vidjeti na video snimku koji kruži društvenim mrežama kako ga je policijski konvoj odveo na aerodrom u glavnom gradu Quitu, uz bok teško naoružanih vojnika. Zatim se ukrcao u avion na putu ka zatvoru u Guayaquilu, najvećem gradu Anda.

Fotografije na društvenim mrežama, uključujući i onu koju je postavio kubanski ministar vanjskih poslova, pokazuju ono što je izgledalo kao da su preko zida ambasade prešli naoružani policajci ili vojnici.

Brazilska vlada osudila je potez Ekvadora kao „čisto kršenje“ međunarodnih normi koje zabranjuju takav napad na stranu ambasadu. Potez Ekvadora protiv ambasade „mora biti podložan snažnom odbijanju, bez obzira na opravdanje za njegovu implementaciju“, navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova, u kojem naglašavaju solidarnost s Meksikom.

Najviši diplomata Meksika Alicia Barcena izrazila je šok zbog upada, dodajući da je dio osoblja ambasade povrijeđeno u raciji. Ona je rekla da je Glas dobio azil nakon iscrpne analize okolnosti optužbi sa kojima se suočava. Meksičko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će podnijeti tužbu Međunarodnom sudu Ujedinjenih nacija zbog „teških kršenja međunarodnog prava“.

Također u subotu, Organizacija američkih država sa sjedištem u Washingtonu objavila je poziv na dijalog za rješavanje eskalirajućeg spora između Ekvadora i Meksika, dodajući u saopštenju da će biti sazvana sjednica stalnog vijeća organizacije da bi se razgovaralo o potrebi „striktnog poštovanja međunarodnih ugovora, uključujući i one koji garantuju pravo na azil.“

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro je u međuvremenu mreži X kaže da Latinska Amerika „mora održati u životu propise međunarodnog prava usred barbarstva koje napreduje u svijetu“.

Petrova vlada je istakla da će tražiti pravnu zaštitu ljudskih prava za sada pritvorenog Glasa, navodi se u zasebnom saopštenju.

Glas, dva puta osuđen za korupciju, bio je skriven u ambasadi u Quitu otkako je zatražio politički azil u decembru, što je Meksiko odobrio u petak. Ekvadorske vlasti su bezuspješno tražile dozvolu od Meksika da uđu u ambasadu i uhapse Glasa.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.