9.2.2024. 12:33
0
Intervju o kojem svijet priča - Putin i Carlson: Predavanja iz historije, šale i umiranje demokratije
FOTO: Screenshot
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u intervjuu sa kontroverznim novinarem Fox Newsa Tucker Carlsonom pozvao Washington da prizna interese Moskve i ubijedi Ukrajinu da sjedne za pregovarčki sto.

Putin je takođe rekao da je Rusija spremna da pregovara o potencijalnoj razmjeni zatvorenika u kojoj bi bio oslobođen novinar Wall Street Journala Ivan Gerskovic, koji je zatvoren u martu prošle godine pod optužbama o špijunaži koje novinar negira.

Putin je nagovijestio da Moskva hoće oslobađanje svog agenta zatvorenog u Njemačkoj. Najava Carlsona da će održati intervju izazvala je veliki broj negativnih reakcija u SAD. Američka novinarka i istoričarka Anne Applebaum je napisala na društvenoj mreži X da je "Carlsonov intervju drugačiji jer on nije novinar, on je propagandista".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su mnogi strani novinari tražili da intrervjuišu Putina a da je Carlson dobio dozvolu jer je njegova pozicija drugačija. "Nije proruski, nije proukrajinski, već proamerički. To je u oštroj suprotnosti sa stavom većine tradicionalnih anglosaksonskih medija", rekao je Peskov.

Veći dio intervjua je bio usmjeren na Ukrajinu gdje Rusija vodi rat gotovo dvije godine. Putin je ponovio tvrdnje da je njegova invazija na Ukrajinu bila potrebna da zaštiti stanovništvo koje govori ruski u Ukrajini i spriječi tu zemlju da predstavlja prijetnju za Rusiju pridruživanjem NATO-u. Putin je ukazao na odbijanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da razgovara sa Kremljom i rekao da je na Washingtonu da prekine da snabdijeva Ukrajinu oružjem i da ubijedi Kijev, koji je nazvao američkim "satelitom", da sjedne za sto i pregovara.

"Nikad nismo odbili pregovore. Treba da kažete sadašnjem ukrajinskom rukovodstvu da prekine i dođe za pregovarački sto.

Putin je upozorio da Zapad nikad neće uspjeti da nanese strateški poraz Rusiji u Ukrajini i odbacio navode da Rusija ima planove da napadne Poljsku ili druge NATO zemlje.

To je bio prvi Putinov intervju sa nekim iz zapadnih medija od početka invazije Ukrajine prije dvije godine. Putin je jako ograničio kontakte sa stranim medijma od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Ruske vlasti suzbijaju nezavisne medije i natjerali su neke medijske kuće da se zatvore, blokirale druge i tražili od više stranih novinara da napuste zemlju, piše AP. 

Dvoje novinara koji rade za američke medijske kuće - novinar Wall Street Journala Gerskovic i novinarka Radio slobodne Evrope/Radio Liberti Alsu Kurmaševa su u zatvoru. 

Upitan da li će Rusija osloboditi Gerskovica, Putin je rekao da je Moskva otvorena za pregovore ali je ponovio da je novinar optužen za špijunažu što je Gerskovic negirao. "Uhvaćen je na djelu kada je tajno dobijao povjerljive informacije", rekao je Putin o Gerskovicu i dodao da to ne isključuje mogućnost da bi on mogao da se vrati kući.

"Nema tabua za rješavanje tog pitanja. Spremni smo da ga riješimo ali ima nekih uslova o kojima se razgovara između specijalnih službi. Vjerujem da dogovor može da bude postignut", rekao je Putin.

On je ukazao da je čovjek zatvoren u zemlji saveznici Americi zbog "likvidacije bandita" koji je ubijao ruske vojnike tokom borbi na Kavkazu. "On je stavio naše zarobljene vojnike na put i zatim ih pregazio kolima. Bio je jedan patriota koji je ga je likvidirao u jednim od evropskim glavnim gradovima", rekao je Putin.

Nije pominjao imena, ali kako piše AP, izgleda da govori o Vadimu Krasikovu, Rusu koji izdržava doživotnu kaznu zatvora u Njemačkoj. On je osuđen 2019. zbog ubistva, u sred dana, Zelimhana Hangošvilija, 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog porijekla.

Njemačke sudije koje su osudile Krasikova navele su da je djelovao po naređenju ruskih saveznih vlasti, koje su mu dale lažni identitet, lažni pasoš i resurse da izvrši napad.

Wall Street Hournal je u saopštenju naveo da je Gerskovic "novinar i da novinarstvo nije zločin".

"Ohrabreni smo da vidimo rusku želju da postigne dogovor koji će dovest Evana kući i nadamo se da će to dovesti do njegovog brzog oslobađanja i vratiitit ga njegovoj porodici i našoj redakciji", prenio je Wall Street Journal izjavu njegove porodice.

(Erna H.) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.