8.9.2023. 8:44
0
Sabalenka i Gauff prvi put u finalu US Opena
Bjeloruska teniserka Aryna Sabalenka i Amerikanka Coco Gauff boriće se za titulu na Otvorenom prvenstvu SAD, pošto su danas savladale svoje polufinalne protivnice Madison Keys i Karolinu Muchovu. Gauff je u prvom polufinalu pobijedila Muchovu sa 6:4, 7:5, a potom je Sabalenka slavila protiv Keys sa 0:6, 7:6(1), 7:6 (10:5).

Obje teniserke su se plasirale u svoje prvo finale US Opena - Sabalenka će poslije titule na Australian openu u januaru pokušati da osvoji svoj drugi grand slam trofej, dok Gauff iza sebe ima finale Roland Garrosa 2022. godine. Sabalenka je bila samo jedan gem udaljena od poraza, pošto je gubila sa 6:0, 5:3, ali je uspjela da preokrene meč i upiše svoju treću pobjedu u četvrtom duelu protiv Keys.

Najprije je uspjela da odvede drugi set u tie-brake i dobije ga ubjedljivo sa 7:1, a potom je i u trećem setu morala da vrati brake prije nego što je u tie-brakeu slavila sa 10:5.

Sabalenka je postala tek treća teniserka u "Open eri" koja je dobila grand slam polufinale, a nakon što je prvi set izgubila sa 6:0. Prije nje su to uspjele da urade Steffi Graf na Roland Garrosu 1992. i Ana Ivanović na Australian openu 2008. godine.

Za razliku od 25-godišnje Sabalenke, 19-godišnja Gauff je malo lakše prošla do finala. Gauff je u prvom setu povela sa 5:1, Čehinja je uspela da priđe na 5:4, ali je američka teniserka osvojila naredni gem i povela sa 1:0.

U drugom setu nije bilo brakeova do osmog gema, tada je Gauff oduzela servis protivnici i dobila priliku da u narednom gemu servira za meč. Međutim, Muchova je spasila jednu meč loptu, napravila brake i izjednačila na 5:5.

Ipak, u 12. gemu nije uspjela da se odbrani. Spasila je nove četiri meč lopte, ali nije mogla i petu pa je Gauff prošla u finale.

Žensko finale US Opena na programu je sutra, navodi Federalna.ba

(Mubina Lj.I)

US Open
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.