2.1.2024. 13:23
0
Istraživanje pokazalo: Ženske suze smanjuju mušku agresivnost
Miris ženskih suza ublažava mušku agresivnost, navode izraelski naučnici.

U studiji objavljenoj u časopisu "PLOS biologists" istraživači navode da suze žena sadrže hemikalije koje smanjuju agresivno ponašanje kod muškaraca.

Osim toga, istraživači su otkrili da miris ženskih suza smanjuje aktivnost mozga povezanu sa agresijom, što dovodi do manje agresivnog ponašanja muškaraca.

Istraživanje, koje su sproveli naučnici sa "Vajcmanovog instituta" u Izraelu, izložilo je grupu muškaraca ženskim suzama koje su nastale u emocionalnim situacijama, dok je druga grupa bila izložena fiziološkoj otopini.

Obje grupe igrale su igru koja je osmišljena da izazove agresivno ponašanje.

Analiza je pokazala da su oni muškarci koji su bili izloženi ženskim emotivnim suzama bili manje osvetoljubivi, i to za čak 40 odsto.

Naučnici su napravili "MRI" njihovog mozga i otkrili smanjenu aktivnost u regijama povezanim sa agresijom /prefrontalnom korteksu i prednjoj insuli/ kada su muškarci bili izloženi ženskim emocionalnim suzama, u poređenju sa situacijama kada nisu bili izloženi suzama.

Ovo otkriće ukazuje na vezu između suza, promijenjene moždane aktivnosti i smanjenog agresivnog ponašanja kod muškaraca.

Zanimljivo je da su naučnici prije ovog istraživanja isti efekat uočili i kod miševa, pa se nameće zaključak kako emocionalne suze nisu jedinstvene za ljude, već ih kao hemijske signale koriste i životinje - zaključuje "Eureka alert". 

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.