20.7.2024. 22:23
0
Mladi se, ipak, vraćaju na selo: “Dobrodošli na našu farmu, nadmašili smo svoja očekivanja”
FOTO: N1
Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu dana odlučili su pokrenuti farmu koka. Sad isporučuju jaja iz slobodnog uzgoja diljem države.

Dobrodošli na farmu pet jaja, tim riječima dočekuju nas mladi farmeri, Zdravko i Nemanja, koji su svoj hobi pretvorili u unosan posao. Prvobitna želja bila je dobijati kokošija jaja za sopstvene potrebe. No, ubrzo su nadmašili svoja očekivanja.

“Ovim smo se počeli baviti u oktobru, tad smo nabavili prvu turu kokošaka, 120 komada prijatelj i ja. Nabavili smo za svoje potrebe i za potrebe svojih prijatelja koji su takođe u sportu. Htjeli smo da nam bude glavna namirnica koju jedemo provjerenog kvaliteta, da znamo šta jedemo i čime se koke hrane”, priča nam Zdravko Perić.

Počeli su sa 120 kokošaka, a danas imaju oko 600. Brinuti o ovoj živini nije nimalo lako, stoga farmeri svoj dan započinju u 5 ujutru.

“Ide puštanje na ispašu, kad one izađu ide dopuna svježe vode; čišćenje, hranjenje kokošinjca, kupljenje jaja, od 8 sati i do 12-1 snesu nekih 80%, kad sve to posložimo ide pakovanje i dostava na kućne adrese”, pojašnjava nam proces Zdravko Perić.

No, ono što ovu farmu izdvaja od ostalih je slobodan uzgoj, koji doprinosi kvalitetu jaja. Kokošinjac je otvorenog tipa, kako bi sunčeva svjetlost konstantno dopirala.

“Kreću se slobodno, nisu u kavezima, to je mnogo zdravije za koku. Njima je perje potpuno zdravo, dok kod kaveznog uzgoja one su skroz raščerupane jer život se sveo na to da daju dva jajeta dnevno tako što im daju vještačku svjetlost i prouzrokuju da se one osjećaju kao da je bio dva puta dan”, naglasio nam je Nemanja Makić.

Dok kokoške na ovoj farmi izlegu jedno jaje dnevno, ali kažu Zdravko i Nemanja, mnogo kvalitetnije i zdravije. Nedavno su pokupili jaje zvano kapitalac.

“Bilo je 107 grama, ne znam kako je koka preživjela, kad smo ga razbili bila su dva žumanjca. Stvarno je jedno od rekordnih jaja jer je prosječno jaje oko 60-65grama, sve preko 80 je ultra jaje”, dodao je Perić.

O kvalitetu jaja govori i velika potražnja, pa su sada mladi farmeri na slatkim mukama jer jedva uspijevaju ispuniti sve zahtjeve. Zbog toga je proširenje ovog posla neminovno.

“Planiramo proširiti ovaj objekat, da napravimo još jedan jer koke iz različitih vremenskih doba ne mogu živjeti zajedno, koka stara 4 mjeseca ne može zivjeti sa kokom starom 8 mjeseci, može ali nije pametno”, priča Makić za N1.

A uz veći objekat, stižu i nove vrste kokošaka. Za početak, italijanke lehor, sa prepoznatljivim bijelim jajima.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.