6.9.2024. 9:18
0
Ljeto 2024. najtoplije u historiji
FOTO: Vijesti.ba
Ljeto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će vjerovatno biti najtoplije od kada se bilježe podaci, saopštila je evropska Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S).

Copernicus je počeo bilježiti vremenske prilike 1940, a te dosjee su koristili naučnici kako bi potvrdili da je ljeto na sjevernoj hemisferi, od juna do augusta, bilo najtoplije od predindustrijskog perioda iz 1850. godine, piše Reuters.

”Tokom protekla tri mjeseca svijet se suočio sa najtoplijim junom i augustom, najtoplijim danom u historiji i najtoplijim borealnim ljetom“, rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess.

Istakla je da će ekstremne vremenske prilike postati još intenzivnije ukoliko države ne smanje emisije plinova koji zagrijavaju planetu, prenosi Tanjug,.

Promijenjena klima nastavila je izazivati katastrofe ovog ljeta, a u Sudanu su poplave izazvane obilnim kišama prošlog mjeseca pogodile više od 300.000 ljudi i doprinijele širenju kolere u toj ratom razorenoj zemlji.

Naučnici su, također, potvrdili da klimatske promjene izazivaju sušu na italijanskim ostrvima Sicilija i Sardinija te da su intenzivirale tajfun Gaemi, koji je u julu prošao kroz Filipine, Tajvan i Kinu, usmrtivši više od sto ljudi.

Klimatske promjene izazvane ljudskim faktorom i prirodni vremenski fenomen El Ninjo, koji zagrijeva površinske vode u istočnom Tihom okeanu, doveli su do rekordno visokih temperatura ranije ove godine.

Copernicus je saopćio da su ispodprosječne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku prošlog mjeseca ukazivale na prelazak u La Ninju koja je hladniji pandan El Ninju, ali su, uprkos tome, rekordno visoke temperature zabilježene u različitim dijelovima svijeta.

(Erna H.) 

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.