3.9.2024. 17:33
0
Mostarac se hercegovačkim receptima probio u finale velike njemačke kulinarske emisije
Svetozar "Sveto" Savić, rođeni Mostarac s adresom u Njemačkoj, plasirao se u finale popularnog kulinarskog takmičenja "Die Kuchenschlacht," koje se prikazuje na njemačkom ZDF-u.

Ovaj dugogodišnji novinar Deutsche Welle-a, koji već 16 godina živi u Bonnu, našao se među šest najboljih takmičara u emisiji koja okuplja kulinarske entuzijaste iz cijelog njemačkog govornog područja.

Takmičenje "Die Kuchenschlacht" jedno je od najzahtjevnijih kulinarskih showova, a prati ga milionska publika ne samo iz Njemačke, Austrije i Švicarske, već i iz cijelog svijeta. Savić, čiji su korijeni iz mjesta Baćevići kod Mostara, uspio je svojim kulinarskim vještinama osvojiti žiri i izboriti se za mjesto u finalu, nadmašivši preko 200 kandidata.

"Nisam očekivao ovakav uspjeh," skromno priznaje Savić. "Moj cilj je bio da me ne izbace prvi dan... daj nemoj baš prvi dan," dodaje uz osmijeh.

Tokom takmičenja, Sveto je pripremao jela koja su odražavala bogatstvo hercegovačke kuhinje. Prvog dana natjecanja, predstavio je "faširane šnicle," omiljeno jelo iz djetinjstva koje je pripremala njegova majka Desa. "Bilo mi je važno odati počast mojoj majci i sjetiti se djetinjstva u Baćevićima," kazao je Savić.

Jedan od njegovih najdražih trenutaka tokom showa bio je kada je roštiljao oradu, jelo koje je izazvalo oduševljenje žirija. "Kuhar s dvije Michelin zvjezdice mi je rekao: ‘Ovo je grandiozno‘," prisjeća se Savić, naglašavajući jednostavnost i savršenstvo ovog hercegovačkog jela.

Iako je novinarstvo njegova dugogodišnja profesija, Savić je otkrio kako ga je strast prema kuhanju dovela do novih iskustava i učenja. "Kuhanje nije ‘završen posao‘, uvijek ima nešto novo da se nauči," ističe Sveto, koji već 16 godina živi u Njemačkoj, ali uvijek nosi Mostar u srcu.

Finale "Die Kuchenschlacht" bit će prikazano krajem novembra, kada će se Sveto Savić takmičiti za titulu najboljeg hobi-kuhara. "Možda se otvori i neka kulinarska karijera," dodaje kroz smijeh ovaj svestrani Mostarac.

(Erna H.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.