1.1.2018. 19:04
0
U narednih 40 godina svijet ostaje bez čokolade?
Eksperti predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.

Kakaovac može da raste samo 20 stepeni sjeverno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusa mogao bi u narednih 30 godina usljed globalnog zagrijavanja skoro uništiti ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopćila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici vjeruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. 

Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa morat će svoje plantaže prebaciti na više terene.

Prosječan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. Od devedesetih godina prošlog vijeka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište za kakao.

Snabdijevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a vjeruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac jer se nije promijenio više stotina godina.

 

(Avaz/Ajla Hurko)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.