28.8.2019. 13:15
0
U RS godišnje 50 mladih oboli od malignih bolesti
Na području Republike Srpske (RS) od malignih bolesti godišnje prosječno oboli oko 50 osoba mlađih od 18 godina.

Šefica Odjela hematoonkoligije na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra RS-a Jelica Predojević-Samardžić upozorila je da se broj djece sa malignim bolestima povećava te da trenutno na tom odjelu boravi njih osam koji su u različitim fazama liječenja. 

-Njihovo izlječenje je ono što naš posao čini vrijednim i pruža stimulus za dalje aktivnosti - kazala je Predojević-Samardžić u Banjoj Luci na šestoj regionalnoj konvenciji mladih liječenih od raka u djetinjstvu.

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da oni koji su se izliječili od malignih bolesti motivišu na stvaranje boljeg društva u cjelini, koje treba da pomogne tim pacijentima.

Šeranić je istakao da  nadležne institucije čine sve kako bi pacijentima obezbijedile adekvatan, kvalitetan i bezbjedan lijek. 

Osnivač aktivne grupe mladih liječenih od raka sa teritorije RS Miloš Malešević rekao je da skup u Banjoj Luci učesnicima pruža priliku da shvate da nisu sami, da rak nije bauk i da postoji nada i za život poslije te bolesti. 

Konvenciji, koja će trajati do petka, 30. augusta, prisustvuje 48 mladih izliječenih od raka, iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH. 

Skup je organizovalo Udruženje roditelja djece oboljele od malignih oboljenja „Iskra“ i Mreže mladih izliječenih od raka u Republici Srpskoj - Mladice.


(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.