5.3.2020. 22:55
0
Naučnici otkrili dvije različite mutacije novog koronavirusa
Kineski naučnici sa Univerziteta u Pekingu i Kineske akademije nauka proučavali su promjenu genetske strukture virusa na 103 prikupljena uzorka, piše časopis “Global Times”.

U uzorcima, na kojima su rađene analize, otkrivene su dvije različite podverzije virusa. Mutacije koronavirusa identifikovane su kao “S-coV” i “L-coV”, prenosi N1. 

Ova studija objavljena je u časopisu ”National Science Review”.

Navedeno je da je “S-coV” vrsta koronavirusa povezana sa slijepim miševima i ima manju stopu zaraznosti, dok je kod “L-coV” ona veća i više je štetniji za respiratorni sistemu ljudi.

Navedeno je i da mogućnost treće mutacije virusa ne treba zanemariti.

Jang Čangšo iz Vuhana, stručnjak za naučno istraživanje virusa, naveo je da mutacije COVID-19 najvjerovatnije nastaju zbog uslova u prirodi i okolini ili zbog zaraženih osoba, što znači da virus ima više izvora.

Jang je upozorio da se mogu pojaviti dodatne mutacije jer se nova vrsta koronavirusa velikom brzinom širi svijetom.

Hong Nanšin, jedan od vodećih epidemiologa u Kini, izjavio je da su urađena istraživanja na osnovu kojih će se utvrditi izvor virusa.

Novi koronavirus, koji je prvi put otkriven u Kini, zarazio je više od 95.000 ljudi širom svijeta i prouzrokovao smrt više od 3.000 osoba.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Vuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u oko 80 zemalja širom svijeta, prenosi N1.

Najviše zaraženih i smrtnih slučajeva je u Kini gdje je dosad preminulo 3.014 osoba.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.